Silnik mieszalnika klimatyzacji
-
- Forumowicz
- Rok: 2007
- Silnik: 3.5 V6
Silnik mieszalnika klimatyzacji
Mam pytanie gdzie znajduje się silnik mieszalnika klimatyzacji lewy oraz prawy i jak się do nich dostać w celu wymiany?
Czy są zamienniki tych silników czy tylko oferowane przez Renault wchodzą w grę?
Czy są zamienniki tych silników czy tylko oferowane przez Renault wchodzą w grę?
Re: Silnik mieszalnika klimatyzacji
jesteś pewien, ze trzeba go wymieniać ? Zwykle wystarczy podać mu napięcie zmieniać polaryzację aby go rozruszać...
Opis jak to zrobić masz tu -> http://renault.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=233623
To największa ilość przypadków. Na drugim miejscu postawiłbym fizyczne ułamanie mocowania klapki nawiewu... na samym końcu fizyczne uszkodzenie silniczka
Opis jak to zrobić masz tu -> http://renault.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=233623
To największa ilość przypadków. Na drugim miejscu postawiłbym fizyczne ułamanie mocowania klapki nawiewu... na samym końcu fizyczne uszkodzenie silniczka
-
- Forumowicz
Nie jestem pewien. Może wystarczy "rozruszać".
Pozostaje pytanie jak dostać się do tych silników?
Pod podanym linkiem jest opis dotyczący Laguny, a u mnie popielniczka i gniazdo na kartę nie są w tym samym miejscu.
Pozostaje pytanie jak dostać się do tych silników?
Pod podanym linkiem jest opis dotyczący Laguny, a u mnie popielniczka i gniazdo na kartę nie są w tym samym miejscu.
Krzysiek ( no ręce opadają ) - wątek od Laguny, ale sterowanie klimatronikiem takie samo. Wyciągasz klimatronik i podajesz napięcie na wtyczkę jak opisano w tym linku. Nie ma po co dostawać się do tych silników, po kablach z tej wtyczki z klimatronika podasz im napiecie i usłyszysz, że pracują.
-
- Forumowicz
Dziękuję za nieocenioną pomoc. Wiele wniosłeś swoją odpowiedzią w wyjaśnieniu kwestii, o które pytałem na początku.
- chrisfox
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Właśnie mi się przytrafiło, zimne tylko leci, Clip podaje błąd (nie pamiętam nazwy) związany z mieszalnikiem - więc silniczek się pewnie zaciął. Wybaczcie bardzo głupie pytanie: pod podanym wyżej linkiem jest mowa o używaniu do rozruszania silniczka napięcia 9V - ale dwanaście z akumulatora go nie spali, mam nadzieję?
-
- Forumowicz
12V go nie spali.
- chrisfox
- Forumowicz
- Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Ponieważ VelSatis jest bardzo awaryjny (to wiedzą wszyscy, zwłaszcza ci, którzy nim nie jeździli
), więc w końcu i mnie się popsuło. Miałem zacięty lewy silniczek, rozruszałem go elektrycznie, teraz przestało grzać z prawej strony.
Śmieszne, bo przedtem (a to już było w zimie) prawa strona grzała. Teraz z lewej ciepło, z prawej tak średnio - zimnem specjalnie nie wieje, ale ciepłe to nie jest. Clip mówi: DF018, obwód silnika mieszalnika pr. - i nic więcej. Nie pamiętam, jaki był komunikat przy zaciętej lewej klapce - taki, czy trochę inny. Głupio zapytam, co sądzicie: znów próbować rozruszać, czy tym razem raczej coś się porobiło z klapką?

Śmieszne, bo przedtem (a to już było w zimie) prawa strona grzała. Teraz z lewej ciepło, z prawej tak średnio - zimnem specjalnie nie wieje, ale ciepłe to nie jest. Clip mówi: DF018, obwód silnika mieszalnika pr. - i nic więcej. Nie pamiętam, jaki był komunikat przy zaciętej lewej klapce - taki, czy trochę inny. Głupio zapytam, co sądzicie: znów próbować rozruszać, czy tym razem raczej coś się porobiło z klapką?
-
- Forumowicz
Spróbuj rozruszać.
Warto spróbować najtańszego rozwiązania w tym przypadku.
Warto spróbować najtańszego rozwiązania w tym przypadku.
-
- Forumowicz
Podpinam się pod temat. Climatronik mi zwariował, czujniki temperatury zmieniają wartości (tyle wiem, nie mam jak zmierzyć czy pokazują dokładnie to co jest, na oko jest OK
).
Klimatronik przy 26*C ustawia klapki na 100%, na 25.5*C ustawia je na 0%. Dzisiaj bateryjką ruszałem klapkami - chodzą, mają punkty skrajne. Podmieniłem na jakiś drugi panel z alle, przeprogramowałem, dalej to samo.
To może być wina panelu??

Klimatronik przy 26*C ustawia klapki na 100%, na 25.5*C ustawia je na 0%. Dzisiaj bateryjką ruszałem klapkami - chodzą, mają punkty skrajne. Podmieniłem na jakiś drugi panel z alle, przeprogramowałem, dalej to samo.
To może być wina panelu??
- Załączniki
-
- p2.jpg (143.81 KiB) Przejrzano 13703 razy
-
- p1.jpg (194.88 KiB) Przejrzano 13703 razy