Awaria wyświetlaczy na liczniku / zmiana licznika
- chrisfox
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Re: Awaria wyświetlaczy na liczniku / zmiana licznika
Rewelacja, dziękuję 

- marekfl
- Forumowicz
- Rok: 2007
- Silnik: 2.0 dCi
- Drugie auto: Espace IV PH II
Po takiej wymianie warto było by sobie przebieg jeszcze ustawić zgodnie z oryginał
Wymiana wyświetlacza z taśma to koszt ok 50 - 70 zł
i odchodzą problemy z przebiegiem i w razie czego kodowaniem innym. Typu język, SSP.

Elektronika, CLIP, Kielce
- marekfl
- Forumowicz
Inna podziała na wskaźniku paliwa była w pierwszym roku produkcji dotyczy to również Laguny II PH I w Megane II ph I chyba się z tym nie spotkałemMagister pisze: ↑06 maja 2018, 09:19 A na koniec mam dla Was zagwozdkę - zobaczcie na zdjęcie, pewnie zbyt wiele nie dostrzeżecie, ale wierzcie mi na słowo: Zegary z przedlifta, niby takie same, ale...... zegary poniżej mają inną skalę na wskaźniku paliwa i temperatury, jest zupełnie inny układ ikon/kontrolek, występują dodatkowe kontrolki pod wskazówkami obrotomierza i prękościomierza i najważniejsze. Dolne zegary są w zasadzie zegarami poliftowymi ubranymi w szatę przedlifta. Poza tym są już na linii CAN - bez Clipa nie doprogramujecie na aucie.
![]()
- marekfl
- Forumowicz
tzn ze zegary na górze zdjęcia są z auta z 2001 roku, potem podziałka wskaźnika paliwa była "gęstsza"
- Magister
- Klubowicz
- Rok: 2009
- Silnik: 2.0T
- Drugie auto: Renault Laguna 2.0
Akurat nie zgadłeś. Zegary na górze są z 2003r. Ale nie tylko o podziałkę tu chodzi, tylko o sam układ wszystkich kontrolek, które w dolnych zegarach są takie same, jak w polifcie.
-
- Forumowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 3.5 V6
Pewnie tak bym zrobił, ale wg mnie uszkodzony był również silniczek wskaźnika temperatury. Ten licznik (wraz z bezużytecznym dla mnie wyświetlaczem navi) udało się kupić za nie wiele więcej niż koszt naprawy wyświetlacza. Ale fakt faktem licznik muszę skorygować do oryginału (a to tez kilkadziesiąt zł).
- marekfl
- Forumowicz
nie zwróciłem nigdy uwagi na układ ikon, ale naprawiłem i odmładzałem nie raz te zegary i paznokieć bym sobie dał obciąć że to jest jedno i to samo oba te liczniki powinny być na Motorollce 68HC912,
nie mniej jednak Vel Satis to jednak nieco inna bajka niż laguna więc możliwe że i masz racje - nie miałem na stole zegarów z Velsatisa Ph II więc nie będę się upierał
co do tej podziałki to by się musieli wypowiedzieć użytkownicy modeli z pierwszego roku produkcji.
A i na plastiku z tyłu zegarów jest wytłoczony rok produkcji, to ze pochodzą z auta z 2003 roku wcale nie znaczy ze to jego oryginalny zegar z tego Auta

-
- Administrator
- Rok: 2003
- Silnik: 2.0T
A te zegary na dole to z ktorego to rocznika? Wiem ze w Lagunie pod koniec Ph1 pakowali juz poliftowe liczniki, ale w Velu sie z czyms takim nie spotkalem jeszcze 

- marekfl
- Forumowicz
czy można wykryć korektę ??
Oglądając fizycznie zegary
jeśli przy Motorolce na padach są ślady po lutowaniu to sprawa jest jasna
można sprawdzić VIN zapisany w zegarach, powinien się zgadzać z całą resztą. Inaczej nie ma tego jak sprawdzić jeśli źle "cofniesz" tzn w niewłaściwym miejscu lub źle wpiszesz sumę kontrolną wysypie się cały wsad i procek nie ruszy a tym samym i zegary. Więc jak jest zrobione dobrze do jest dobrze
Jak to niby w Safrance jest zrobione co ci wyświetla w teście ?? Nie robiłem nigdy takich ale widzę że są na 93C46 więc to żaden problem to zmienić.
Oglądając fizycznie zegary

Jak to niby w Safrance jest zrobione co ci wyświetla w teście ?? Nie robiłem nigdy takich ale widzę że są na 93C46 więc to żaden problem to zmienić.