Ogólnie dziś auto obejrzane na żywo - silnik 3.5 z automatem robią robotę, nic nie szarpie, nic nie trzęsie, idealnie ale szczerze krew mnie zalewa gdy widzę to auto.
Poprzedni właściciel zadał tu pytanie czy chociaż jeden Vel jest w takim stanie jak jego?
Odpowiem, ponad połowa jest w lepszym stanie, plastiki porysowane, skóry które kolega Yaro musiał odnawiać, wgnioty parkingowe, brak spasowania zderzaków to Pikuś.
Niestety kolega Jarek poprosił mnie o pomoc w ustaleniu grzechotania na wybojach - okazało się peknieta sprężyna tylna.
Podczas jazdy wyrzuca błąd antipolution system, pomimo że analiza spalin, zarówno na LPG jak i benzynie wychodzi wzorowo, wskazując na sprawne sondy lambda.
Silnik pod pokrywa jest zapocony, i ewidentnie mechanik był ślepy gdy wlewal nowy olej.
Podczas jazdy zapala się kontrolka ABS+ESP bez widocznych przyczyn i jeszcze kilka innych cudów jak syczący pedały hamulca, spinki pod maską (kazda z innej parafii ) , wariujacy parktronic, nie działające radio, cieknace trojniki gazowe czy brak adnotacji o LPG w dowodzie rejestracyjnym, co poskutkowało dziś wydatkiem rzędu 160 zł na stacji diagnostycznej.
Niestety największym cudem jest przedstawianie się spalin do układu chłodzenia i wyrzucenie płynu przez korek co ewidentnie wskazuje na uszkodzenie uszczelki pod głowicą.
Wierzę że Jarek zrobi to auto, bo tak już rozmawialiśmy, i służę wszelką pomocą przy rozwiązaniu problemów z tym autem, jednakże sprzedający wpakował kolegę na minę, dorabiajac piękna historyjkę do wadliwego auta, a jeżeli on o tym nic nie wiedział to rzuca cień na sprzedawcę wcześniejszego czyli Lucas Car i weryfikacji ich aut.
Niestety przygoda kolegi TomBog i YaroSN utwierdza mnie, że przy zakupie kolejnego auta jadę robić całą ścieżkę zdrowia, dodatkowo z analizą uszczelki pod głowicą, demontażu wszystkich plastików i koniecznie adnotacjami : sprzedawca oświadcza ze auto nie ma uszkodzonej uszczelki pod głowicą, oraz silnik nie spala oleju.
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!