Zaslepienie EGR
Re: Zaslepienie EGR
zaslepilem na probe zarówno w 2.0dci oraz 3.0dci... trasy raz na tydzień 1000km oraz miasto na tygodniu. po kilku miesiącach nie widzę zadnej roznicy ani w spalaniu ani osiągach. W tym miesiącu wywaliłem.
-
- Forumowicz
- Rok: 2004
- Silnik: 3.0 dCi V6
Ja zaslepilem tym z otworem z allegro .... mechanik mial rację ... będzie dymil.... jak jade po miescie i delikatnie jest ok. Ja mu walne mocno po gazie piszcza chmure czarnego dymu. Błędu nie wywala żadnego.
Dziwna sprawa, że Ci kopci. Po pierwsze w czasie jazdy zawór EGR jest zamknięty, po drugie masz filtr FAP, więc on nie powinien przepuszczać czarnego dymu.
Dlaczego zdecydowałeś się na zaślepkę z otworem? Te silniki nie wywalają błędu przy pełnej zaslepce. Podsumowując, nie zaslepiles egra, tylko zrobiłeś mu zwężkę. Takie rozwiązanie stosuje się w przypadku silników, które wywalają błędu przy zaślepieniu pełną zaślepką.
Dlaczego zdecydowałeś się na zaślepkę z otworem? Te silniki nie wywalają błędu przy pełnej zaslepce. Podsumowując, nie zaslepiles egra, tylko zrobiłeś mu zwężkę. Takie rozwiązanie stosuje się w przypadku silników, które wywalają błędu przy zaślepieniu pełną zaślepką.
-
- Forumowicz
Mój 3.0 dci nie ma FAP
A efekt jest taki ze jak walne po gazie robi sie czarna chmura. Nie bylo tego do czasu zalozenia blaszki.
A efekt jest taki ze jak walne po gazie robi sie czarna chmura. Nie bylo tego do czasu zalozenia blaszki.
Przepraszam, ktoś tam wyżej się wtrącił z 2.0 dCi i pisałem o 2.0.
W takiej sytuacji jak opisujesz, ja bym wrócił do fabrycznego rozwiązania.
W takiej sytuacji jak opisujesz, ja bym wrócił do fabrycznego rozwiązania.
-
- Forumowicz
I tak zrobię - wywalę to blaszysko 
Może w 2.0 daje radę w 3.0 u mnie średnio to wyszło

Może w 2.0 daje radę w 3.0 u mnie średnio to wyszło

- rafal1981
- Klubowicz
- Rok: 2007
- Silnik: 2.0 dCi
- Drugie auto: FORD TAUNUS TCIII2.0
A po co zaklada sie te blaszki ? Co to daje ?
-
- Forumowicz
To daje że jak jest pełna blaszka nie puszcza dymka i jeździ bez problemu pod warunkiem wycięcia go elektronicznie z pamięci. Blaszka z otworem jeździ ok ale przydymia przy mocnym gazowaniu. Pisze o 3.0 dCi