Pompa sprzęgła, sprzęgła, wysprzeglik
- KaMis
- Klubowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 2.0T
Pompa sprzęgła, sprzęgła, wysprzeglik
Witam, zmagam się co jakiś czas z problem podszarpywania sprzęgła przy ruszaniu. Często po agresywnej jeździe ten problem sie uaktywnia i później znika, choć nie ma reguły. Czy to oznaki kończącego się sprzęgła mimo, że się nie ślizga. Generalnie bierze wysoko ale to podobno normalne,jak jest u was ? Dodam jeszcze, że co jakiś czas mam problem z wbiciem pierwszego i wstecznego biegu. Jakieś pomysły ? Dzięki 

-
- Forumowicz
- Rok: 2003
- Drugie auto: Scenic 1.6 2002 PL
Re: Pompa sprzęgła, sprzęgła, wysprzeglik
Zwykle z rana miałem problem z wbiciem pierwszego i jedynki, winna okazała się pompa sprzęgła, po roku problem wrócił i znów wymieniłem pompę...i jest ok. Pedał sprzęgła chodził bardzo luźno dopiero przy samej podłodze było czuć że jest jakiś opór. Na początek spróbuj odpowietrzyć układ sprzęgła.
- Tygrysek26
- Forumowicz
- Silnik: 2.2 dCi
A u mnie była taka sytuacja że na zimnym silniku sprzęgło poszarpywalo aż w środę na światłach pedał wpadł w podłogę i zostałem bez sprzęgła
Teraz czekam na diagnozę od mechanika.

Mi to zwisa bo mam Vel Satisa 

- KaMis
- Klubowicz
Odpowietrze we wtorek profilaktycznie ale i tak chyba kupię tą pompe, żeby zobaczyć czy będzie jakaś zmiana. Na allegro oem po 100 zł, taką może kupowałeś?
- KaMis
- Klubowicz
Temat sprzęgła po raz pierwszy przerabiam w aucie, ale z tego co już trochę poczytałem to albo poszedł Ci wysprzeglik (gorzej bo bedzie drogo) albo pompa bo jest tania i prosta żeby wymienic.Daj znać na czym stanelo.Tygrysek26 pisze: ↑13 maja 2018, 22:04 A u mnie była taka sytuacja że na zimnym silniku sprzęgło poszarpywalo aż w środę na światłach pedał wpadł w podłogę i zostałem bez sprzęgłaTeraz czekam na diagnozę od mechanika.
- milimetr58
- Klubowicz
- Rok: 2006
- Drugie auto: VelSatis 2.0T
Jak płyn nie wyciekł to będzie to co piszecie, ale znane są przypadki, że pęka przewód ciśnieniowy i pedał sprzęgła wpada wtedy w podłogę.
Waldek i Ewa
- Tygrysek26
- Forumowicz
W tym całym zamieszaniu nie sprawdziłem czy dało by radę trochę pedał pod pompować. Mechanik wstępnie mówił że może wysprzeglik lub łożysko oporowe. Ale dziś powinien wiedzieć więcej.

- Tygrysek26
- Forumowicz
Diagnoza postawiona. Pękł przewód wysokiego ciśnienia i padła pompka. Z całej tej sytuacji dobrze że tylko tyle