Mam pytanie, czy odczyty z ddt2000 odnośnie battery voltage są wskazaniami akumulatora aktualnymi?
Czy odczyty napięcia na zimnym 13,8 V a na rozgrzanym silniku falujące od 13,2 do 13,6 V świadczą o walniętym alternatorze i mają wpływ na pracę silnika?
Ładowanie akumulator
-
- Forumowicz
- Rok: 2004
- Silnik: 3.5 V6
Ładowanie akumulator
- Załączniki
-
- ładowanie.jpg (245.73 KiB) Przejrzano 8854 razy
- milimetr58
- Klubowicz
- Rok: 2006
- Silnik: 2.0T
- Drugie auto: VelSatis 2.0T
Re: Ładowanie akumulator
To są znamiona początków końca altka. Właściwe ładowanie nie powinno spaść poniżej 13.7. U mnie jest 14.5 na zimnym później się waha od 13.7 do 14.2. Przeważnie mam 13.8 do 14.2 w trakcie jazdy, czasami zauważam, że spada do 13.7, ale to bardzo, bardzo rzadko. Mam w miejsce zapalniczki włożoną ładowarkę USB ze wskazaniem ładowania i poboru prądu na bieżąco.
W Espacie miałem szczerze mówiąc cały czas 13.3 ładowanie i jeździłem przez dwa lata i nic się nie działo. Postanowiłem wtedy, że jak walnie altek, to się będę martwił i jakoś nie walnął
Ja mam chłodzony powietrzem, nie mam wodnego altka.
W Espacie miałem szczerze mówiąc cały czas 13.3 ładowanie i jeździłem przez dwa lata i nic się nie działo. Postanowiłem wtedy, że jak walnie altek, to się będę martwił i jakoś nie walnął

Ja mam chłodzony powietrzem, nie mam wodnego altka.
Waldek i Ewa
W Velu (i Espace) w przypadku altka powietrznego napięcie ładowania jest wyższe gdy jest zimny oraz aku niedoładowany i spada w miarę nagrzania i naładowania akumulatora.
Mam w Espace już od 4 lat ładowanie w zakresie 13,3 - 14,4 w zależności od temparatury i stanu naładowania aktu i jest ok.
W Velu mam podobnie.
Mam w Espace już od 4 lat ładowanie w zakresie 13,3 - 14,4 w zależności od temparatury i stanu naładowania aktu i jest ok.
W Velu mam podobnie.
-
- Forumowicz
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Czy u nas coś takiego występuje?
https://autokult.pl/25130,system-inteli ... na-baterii
https://autokult.pl/25130,system-inteli ... na-baterii
Aż tak daleko idący system to w vel'u nie jest, nie mamy start/stopu...
-
- Forumowicz
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Nie chodzi mi o start stop, tylko o sterowanie ładowaniem akumulatora i reset baterii w systemie. Według wpisów na forach, jakieś sterowanie ładowaniem jest.
Tak jakieś sterowanie ładowaniem jest, ale nie posądzałbym o potrzebę resetu aku w komputerze auta.
Każde renault z 3.5 ma to samo, u siebie profilaktycznie wymieniłem regulator napięcia w alternatorze i nadal spada w okolice 13.3V. Teoretycznie jest to dobre rozwiązanie, nie katuje akumulatora maksymalnym ładowaniem w czasie gdy jest już naładowany, w praktyce w odwrotnych sytuacjach, jeżdżąc na którkich odcinkach i często odpalając auto aku jest mocniej niedoładowany. Prawda jest taka że oba przypadki negatywnie wpływają na stan aku, ja raz na miesiąc wrzucam na prostownik i 3letni Bosch chodzi póki co jak nowy.