Problem z lusterkiem rozwiązałem. Dokładnie nie wiem co podziałało ale napiszę co wykonałem. Rozebrałem lusterko na czynniki pierwsze, wszelkie kable sprawdziłem czy nie są przecięte oraz dwa z nich wymieniłem bo nie wyglądały zaciekawię moim okiem, założyłem termokurcze, oplot oraz całość poszła w osłonę tzw. peszel. Dodatkowo mechanizmy przeczyściłem specjalnymi środkami i dokładnie przesmarowałem. Oczywiście od strony kierowcy również wykonałem taką procedure (tylko bez wymiany kabli) - zajęło mi to jakieś trzy dni (tzn. 10 godzin roboczych). I tak jeździłem najpierw bez jednego lusterka, a później drugiego
Po tym zabiegu zastanowiła mnie wypowiedź @sasio a więc bawiłem się lusterkiem składając je i wymuszając otworzenie chcąc zrozumieć ten system. Racją jest, że silniczek się gubi i działa praktycznie cały czas. W każdym razie nie wiem co przyczyniło się do rozwiązania problemu ale od kilku dni jest spokój. Tak jak ustawię i zapiszę tak się ustawia.
@KaMis
OPIS TOTALNIE UPROSZCZONY (proszę nie łapać za słówka):
Tu nie ma co dużo pisać
Zwykły moduł - w sumie to kawałek wtyczki (ale załóżmy, że jest to moduł). Istnieją uniwersalne na allegro/ebay za grosze, a w nich instrukcja (możesz nawet wybrać do innych modeli Renault). Podpinasz lusterka do modułu, moduł do zasilania i do centralnego zamka - jak otwierasz samochód moduł ten "otwiera" przepływ prądu do lusterka, a jak zamykasz to blokuje - i wualala działa
Ja akurat wykorzystałem moduł z citroena C3 bo takowy leżał u mnie.
Dopowiem, że w vel satisie, który ma ręczne składanie lusterek tzn. tam gdzie ustawiasz lusterka jest opcja złożenia ich to sprawa jest o wiele, wiele łatwiejsza (nie wiem czy wszystkie wersje wyposażenia takie coś posiadały) dlaczego? Dostajesz się do tych kabli i podpinasz modulik pod to i pod centralny zamek. Jak masz hands free jak w moim przypadku to podpinasz się właśnie pod te kable od hands free oraz centralny zamek jakby przyszło zamknąć z karty - wówczas automatyczne składanie lusterek działa w obu przypadkach. A i warto wspomnieć, że jak zamkniesz drzwi od środka guzikiem na panelu to lusterka mogą się złożyć, jeżeli podepniesz pod nie właściwy kabel (akurat w renówce jest to oddzielone - +1 dla reno).
Moduł ten montowałem jakieś 40 minut z jeszcze innymi rzeczami, które akurat wykonywałem. Wystarczy, że masz schemat elektryczny a takowy jest dostępny na naszym forum

A nawet bez tego jesteś wstanie to zrobić miernikiem.