Dźwigienka zaworowa - diagnoza awarii
Dźwigienka zaworowa - diagnoza awarii
Witam, jak zdiagnozować awarie dźwigienki zaworowej , pokrywa zdjęta, któreś klepią ale które ,wymiana 16szt x 150zł nowa "INA" , to trochę dużo ! zamiennik 80zł ale co to jest , (http://www.gorian.pl)
VelSatis 2.2 DCI 180PS 380NM ( chip) 2004r. Fiat Scudo 1.9 TD 95r. Honda Accord V Aerodeck 2.0 LPG 95r.
Re: Dźwigienka zaworowa - diagnoza awarii
Wypadałoby zdjąć walki i wziąć każdą dzwigienke w rękę i zbadać luz. Luzu nie może byc
dzięki za odpowiedz , musiałem wymienić 5 szt, 4 szt miały luz 1-2mm , 1szt tragedia 4mm, coś mi tykało ale nie zdawałem sobie sprawy ale jak go postanowiłem podnieść na mocy to zacząłem silnik przygotowywać i wyszło jak wyszło .
VelSatis 2.2 DCI 180PS 380NM ( chip) 2004r. Fiat Scudo 1.9 TD 95r. Honda Accord V Aerodeck 2.0 LPG 95r.
- sasio
- Administrator
- Rok: 2002
- Silnik: 2.0T
Daniel a czym się objawia taki luz bez jego sprawdzenia, klepie, stuka?
Jaki ma to wpływ na silnik ?
Musimy się kiedyś spotkać bo do Sławna nie daleko
Jaki ma to wpływ na silnik ?
Musimy się kiedyś spotkać bo do Sławna nie daleko
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!
VelSatisem się podróżuje!
-
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Silnik: 2.0T
- Drugie auto: Renault Megane RS
Sasio taki luz objawia się hałaśliwym metalicznym stukiem. A wpływ ma taki na silnik,że zbyt duży luz dzwigienki wpływa bardzo nie korzystnie na stan i trwałość silnika co w konsekwencji dochodzi do przed wczesnego zużycia zaworów,krzywek wałka rozrządu i dzwigienek.
zgadza się , głośne cykanie, narastające jak się olej rozgrzał , słabszy motor , większe spalanie,