Odpowietrzenie ukladu chlodzenia 3,5 V6
Odpowietrzenie ukladu chlodzenia 3,5 V6
Czy wie ktos jak odpowietrzyc uklad chlodzenia w 3,5 V6 ?
- sasio
- Administrator
- Rok: 2002
- Silnik: 2.0T
Re: Odpowietrzenie ukladu chlodzenia 3,5 V6
Wg. schematów technicznych dostępnych w dziale FAQ

Odpowietrznik znajdujący się na rurze chłodzenia, pasuje także od VW i innych aut.
Niestety poza szrotami - niedostępny na już.

Odpowietrznik znajdujący się na rurze chłodzenia, pasuje także od VW i innych aut.
Niestety poza szrotami - niedostępny na już.
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!
Dzieki wielkie. 

Niestety nic z tych zdjec sie nie pokrywa ze stanem faktycznym... Na pierwszym zdjeciu u mnie jest jeszcze zbiorniczek wyrownawczy plynu hamulcowego i nie ma w tym miejscu odpowietrznika a zdjecie drugie bardziej mi pasuje do silnika 2.0T a z tego co wiem chlodnice przy tych silnikach sa inne niz w 3,5 V6 co za tym idzie nie znalazlem tam odpowietrznika. Czy ktos z posiadaczy silnika 3,5 V6 odpowietrzal uklad chlodzenia i jest w stanie powiedziec gdzie znajduja sie odpowietrzniki?
- sasio
- Administrator
Spojrze do schematu typowego dla 3.5 V6.
Wg.schematu musi być odpowietrznik na rurze wychodzącej z nagrzewnicy, obok zbiornika wyrównawczego, jest dość słabo widoczna.
Wg.schematu musi być odpowietrznik na rurze wychodzącej z nagrzewnicy, obok zbiornika wyrównawczego, jest dość słabo widoczna.
Odkrece zbiorniczek hamulcowy i zobacze co jest pod nim co do chlodnicy to moze byla wymieniana i dlatego nie ma na niej odpowietrznika... pytanie tylko jak odpowietrzyc taka chlodnice ?
- sasio
- Administrator
Musi być odpowietrznik.
Nie znalazłem informacji aby układ sam się odpowietrzal.
Powietrze zbiera się zawsze w najwyższym punkcie.
Nie znalazłem informacji aby układ sam się odpowietrzal.
Powietrze zbiera się zawsze w najwyższym punkcie.
I tak faktycznie jest ze ten odpowietrznik tam jest... dostac sie do niego graniczy z cudem
reka wchodzi po lokiec i trzeba zdjac maskownice silnika, niestety nie widac czy plyn leci trzeba brac wszystko na wyczucie.

-
- Forumowicz
- Silnik: 3.5 V6
Odpowietrznik w 3,5v6 jest na przewodzie za przepustnicą i zbiorniczkiem płynu hamulcowego, niestety zazwyczaj jest tak zakręcony że nie można odkręcić i można uszkodzić przewód.
Dwa lata temu przyjechałem na lawecie po tym jak pękł przewód chłodzenia od instalaji gazowej, mechanik znaleziony w trasie przewód wymienił i zalał wodę do układu niestety wszystko wyrzucało i bulgotało i postawiono diagnoze pekniętej głowicy . Okazało sie że nikt nie umiał odpowietrzyć układu i Ja po kilkudniowym główkowaniu inaczej poradziłem sobie z odpowietrzeniem tj. powoli lałem płyn i uchylałem przewody chłodnicy i wypuszczałem powietrze , a na koniec najważniejsze co do końca odpowietrzyło układ to zdjąłem przewód od chłodzenia skrzyni biegów ( ten górny przy chłodnicy skrzyni) i ostatecznie bąbel powietrza uleciał i do tej pory wszystko ok, a już szykowałem auto do naprawy silnika i dużo kasy
Dwa lata temu przyjechałem na lawecie po tym jak pękł przewód chłodzenia od instalaji gazowej, mechanik znaleziony w trasie przewód wymienił i zalał wodę do układu niestety wszystko wyrzucało i bulgotało i postawiono diagnoze pekniętej głowicy . Okazało sie że nikt nie umiał odpowietrzyć układu i Ja po kilkudniowym główkowaniu inaczej poradziłem sobie z odpowietrzeniem tj. powoli lałem płyn i uchylałem przewody chłodnicy i wypuszczałem powietrze , a na koniec najważniejsze co do końca odpowietrzyło układ to zdjąłem przewód od chłodzenia skrzyni biegów ( ten górny przy chłodnicy skrzyni) i ostatecznie bąbel powietrza uleciał i do tej pory wszystko ok, a już szykowałem auto do naprawy silnika i dużo kasy
- Tombog
- Klubowicz
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: R25, R25, R25, E3
A najwyższym punktem przy silniku 3.5 jest zwrotka do zbiorniczka. Oznacza to ni mniej ni więcej, że ten układ powinien odpowietrzyć się samoistnie.sasio pisze: Powietrze zbiera się zawsze w najwyższym punkcie.
Układ chłodzenia tego silnika jak dla mnie jest dziwny ale co ja tam wiem. Lepsze mózgi go projektowały i skoro zszedł z taśmy to widocznie matematyka to spinała.

Oryginalnie odpowietrznik chłodnicy silnika 3.5 wygląda tak: