Podnośnik szyby w VelSatisie
-
- Forumowicz
- Rok: 2006
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Re: Podnośnik szyby w VelSatisie
Równie dobrze może być podparte kijem od środka, bez rozebrania nie sprawdzisz. Jak się nie znasz na elektryce i mechanice, to sam i tak nie dasz rady tego zmierzyć i naprawić.
-
- Forumowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 2.2 dCi
No jest to możliweKrzysiekEg pisze: ↑25 mar 2021, 18:19 Równie dobrze może być podparte kijem od środka, bez rozebrania nie sprawdzisz. Jak się nie znasz na elektryce i mechanice, to sam i tak nie dasz rady tego zmierzyć i naprawić.

-
- Forumowicz
W takim razie wymontować panel sterowania szybami i sprawdzić, czy dochodzi zasilanie i czy jest sprawny panel. Niby można wyciągnąć panel bez rozbierania drzwi, ale na 90 % połamiesz zaczepy. Samo rozebranie drzwi nie jest takie skomplikowane, a oszczędzi ci nerwów, jak coś połamiesz.
-
- Forumowicz
U mnie panel sterowania wychodzi lekko dość, chyba ktoś przy tym grzebał, wyciągnąłem na szybko by sprawdzić czy w gdzieś kable nie urwane czy wtyczka luźna itp. Muszę tam podejść z miernikiem teraz i sprawdzić czy coś tam "dyga".KrzysiekEg pisze: ↑26 mar 2021, 16:37 W takim razie wymontować panel sterowania szybami i sprawdzić, czy dochodzi zasilanie i czy jest sprawny panel. Niby można wyciągnąć panel bez rozbierania drzwi, ale na 90 % połamiesz zaczepy. Samo rozebranie drzwi nie jest takie skomplikowane, a oszczędzi ci nerwów, jak coś połamiesz.
-
- Forumowicz
Zamówiłem sobie z neta jakiś używany panel, i teraz nie działają mi nawet tylne szybyKrzysiekEg pisze: ↑26 mar 2021, 16:37 W takim razie wymontować panel sterowania szybami i sprawdzić, czy dochodzi zasilanie i czy jest sprawny panel. Niby można wyciągnąć panel bez rozbierania drzwi, ale na 90 % połamiesz zaczepy. Samo rozebranie drzwi nie jest takie skomplikowane, a oszczędzi ci nerwów, jak coś połamiesz.

-
- Forumowicz
Przełączniki są podświetlane, ale bardzo często żarówki są przepalone.
Zobacz blokadę rodzicielską na panelu, może przypadkowo wcisnąłeś przy montażu. To ten w poprzek klawisz poniżej sterowania szybami. Jest też włącznik na tylnym panelu, tam, gdzie nawiewy od tunelu, od nóg pasażera tylnych siedzeń.
Zobacz blokadę rodzicielską na panelu, może przypadkowo wcisnąłeś przy montażu. To ten w poprzek klawisz poniżej sterowania szybami. Jest też włącznik na tylnym panelu, tam, gdzie nawiewy od tunelu, od nóg pasażera tylnych siedzeń.
-
- Forumowicz
Niestety u mnie chyba tym wymienianiem paneli zjarałem coś więcej - w kostkach jest napięcie, ale żadna z szyb nie działa. Może bezpieczniki? Gdzie znajdę bezpieczniki tylnych szyb? Szyby działały a teraz padło, nie jest to kwestia kontroli rodzicielskiej, albo bezpieczniki, albo coś innego może spaliłem?
-
- Forumowicz
Zdecydowanie nie polecam.KrzysiekEg pisze: ↑05 cze 2020, 14:28 Padł mi podnośnik lewych, przednich drzwi. Co gorsza, połamał się jedne ślizg.
Kupiłem ten zestaw. https://autohurt24.pl/product-pol-1144- ... e_shopping
Wczoraj wymieniłem mechanizm, tym razem kupiłem oryginał w dobrym stanie. Zobaczymy, jak długo wytrzyma, ale po oględzinach, linki niepostrzępione.
Co do linek z opisu, mimo maksymalnego napięcia, nie trzymają się swoich torów na rolce. Linki zachodzą na siebie i spadają z bębna, przecierają się.
Nie wiem, czy linki za długie, czy też bardziej rolka do bani, za płytko wycięte tory prowadzenia linek, może linki ciut za grube.
-
- Forumowicz
Używany oryginał wytrzymał do zeszłego tygodnia, zamówiłem zestaw linek z blic, kupiony w intercars. Dam znać jak długo wytrzyma.
Mam pytanie, smarujecie płozy jakimś smarem? Chodzi mi o prowadnice szyby.
Grafitowy? Czy lepiej wazelina techniczna? Czy wytrzeć do sucha i zostawić?
Mam pytanie, smarujecie płozy jakimś smarem? Chodzi mi o prowadnice szyby.
Grafitowy? Czy lepiej wazelina techniczna? Czy wytrzeć do sucha i zostawić?
-
- Forumowicz
Wymieniła zrobiona, dwie godziny i po temacie.
A co do kupionego wcześniej od forumowicza oryginału w dobrym stanie, to zamieszczę zdjęcia.
Nic dziwnego, że wytrzymało to kilkanaście razy podnoszenie szyby.
A co do kupionego wcześniej od forumowicza oryginału w dobrym stanie, to zamieszczę zdjęcia.
Nic dziwnego, że wytrzymało to kilkanaście razy podnoszenie szyby.
- Załączniki
-
- 20210825_125141.jpg (402.06 KiB) Przejrzano 10538 razy
-
- 20210825_125136.jpg (406.11 KiB) Przejrzano 10538 razy