Wibracje od sprężarki klimy
Re: Wibracje od sprężarki klimy
A ja sobie w końcu z problemem nie poradziłem. Przyszła jesień, zima, zrobiło się w miarę spokojnie. Teraz dopóki nie ma upałów też wibracje mniejsze, ale cały czas mnie nie opuszczają. Poduszki silnika ok sprawdzane metodą macania - na górze drży, na dole nic więc wszystko w porządeczku. Wentylator klimy też nie - wystarczy wyjąć przekaźnik i go zatrzymać, żadnych zmian. Sama sprężarka albo alternator? Zdjęliśmy pasek, nie ma różnic. Wydech wygląda jak nówka. Nie chce mi się już szukać, samochód jest wart niewiele i pewnie niedługo i tak kupię jakiś autobus
Spróbuję jeszcze gdy przyjdzie lato i objawy staną się dokuczliwe.

-
- Forumowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 2.0T
- Drugie auto: Peugeot 206 1.4 auto
Ja w tamtym roku miałem coś podobnego, a mianowicie na wolnych obrotach było wszystko ok. Jak zwiększałem obroty klimy, to wpadała w duże wibracje, że nie dało się korzystać. Problem udało mi się rozwiązać przy okazji wymiany filtra kabinowego. Po otwarciu tej klapki od filtra z okolicy wirnika wyleciał taki owalny dekielek i jak ręką odjął. Poszukaj tam, może u Ciebie też coś tam luzem lata.
To zdecydowanie coś innego. Wibruje wszystko - silnik, wydech, buda i głównie to czuć na wolnych obrotach właśnie. Na razie się poddaję, zobaczę w lecie gdy objawy znów się nasilą. Tak jak pisałem i tak pewnie niedługo kupię jakiś autobus, chociaż do końca lata pewnie nie będę miał czasu na takie pierdoły jak zajmowanie się samochodami 

Udało się ściągnąć koło pasowe ze sprężarki klimy po zdjęciu paska? Jest tam jakiś klin czy coś?KrzysiekEg pisze: ↑07 mar 2019, 16:16 W moim przypadku powodem drżenia była sprężarka klimatyzacji. A mianowicie łożysko na kole.
Po wymianie drgania ustały.
Wymiana bezproblemowa, bez demontażu kompresora i rozszczelnienia układu.
Łożysko 35x55x20, ale podobno stosowane były dwa rodzaje.
Bo miejsca jest dosyć mało aby zrobić to bez demontażu kompresora.
Przymierzam się właśnie do tej operacji bo u mnie też łożysko hałasuje.
-
- Forumowicz
- Rok: 2006
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
U mnie robił to kolega mechanik, ale on miał ściągacz, więc poszło mu to bez problemu. Zrobił to bez demontażu kompresora, przy okazji wymiany alternatora.