Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Elektryka wnętrza, silnika i nadwozia, oświetlenie
Tygrysio
Forumowicz
Posty: 30
Rejestracja: 12 kwie 2018, 07:41
Skąd: Olsztyn
Rok: 2003
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: Tygrysio » 14 cze 2019, 17:29

Niedawno zakupiłem kartę tak jak w tytule za 250zł plus transport. Mój Vel jest przedliftowy i karta został zakodowana jako pierwsza i jedyna. Niestety na nowej karcie funkcja hands-free nie działa. Środkowy przycisk auto działa i zamyka samochód, ale nie działa samoczynne otwieranie. Karta działa jak zwykła 2-przyciskowa. Według opisu aukcji karta miała być 100% oryginalna, ale moim zdaniem jakościowo jednak się różni od oryginału i jest gorzej wykonana. Zgłosiłem sprawę sprzedającemu, ale on zapiera się, że karta jest jednak oryginalna i sprawa, ja natomiast źle ją zakodowałem. Mam pytanie, czy ktoś miał kontakt z kartami hands-free zakupionymi poza serwisem - czy faktycznie są to oryginały i działają, czy też po prostu są to podróbki na których funkcja hands-free nie działa. Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić z tą kartą.

oceanic123
Forumowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 mar 2018, 15:12
Skąd: Łódź
Rok: 2009
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: oceanic123 » 14 cze 2019, 19:54

karta może i jest oryginalna, ale bez dostępu do serwera Renault jej nie przyuczysz. I nie wierz, że ktoś ci to zrobi chyba ze pracuje w ASO. Sam możesz przyuczyć kartę dwu przyciskową, lub trzy przyciskową ale właśnie bez funkcji hands free...

Tygrysio
Forumowicz
Posty: 30
Rejestracja: 12 kwie 2018, 07:41
Skąd: Olsztyn
Rok: 2003
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: Tygrysio » 15 cze 2019, 14:45

No dobrze, a czy w ASO dałoby się to zrobić na tej karcie (już przypisanej do samochodu) ?

Awatar użytkownika
milimetr58
Klubowicz
Posty: 654
Rejestracja: 07 gru 2016, 17:02
Skąd: Łódź
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Drugie auto: VelSatis 2.0T
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: milimetr58 » 15 cze 2019, 18:00

oceanic123 pisze:
14 cze 2019, 19:54
karta może i jest oryginalna, ale bez dostępu do serwera Renault jej nie przyuczysz. I nie wierz, że ktoś ci to zrobi chyba ze pracuje w ASO. Sam możesz przyuczyć kartę dwu przyciskową, lub trzy przyciskową ale właśnie bez funkcji hands free...
No to ciekawe, a mi człowiek w Płocku (nie w ASO Renault) a na parkingu koło hipermarketu zaprogramował kartę 3 przyciskową i miałem działające HF. Kupiłem auto i miało tylko jedną kartę, więc w ramach kupna za darmo mi dorobiono kartę i na 100% była to karta 3 przyciskowa HF. Trwało to około 20 minut, dokładnie nie pamiętam, ale nie za długo.
Karta była jego, ja nie miałem karty czystej.
No chyba, że miał dostęp do serwera ASO, ale to mało prawdopodobne, bo bym zauważył.
Waldek i Ewa

axa2zxz
Administrator
Posty: 430
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: axa2zxz » 15 cze 2019, 21:01

1. Karty sprzedawane na Allegro przez Ren_Car są oryginalne (nie ma podróbek, nie ma i koniec, 2-przyciskowe są).
2. Sam jej nie dopiszesz, ani przez DDT ani przez Clip - potrzebny jest specjalistyczny sprzęt (w ASO też Clipem nie dopisują). Chyba, że nie zależy Ci na HF to wtedy DDT daje rady.
3. Oczywiście są osoby na "wolnym rynku" które potrafią taką kartę dopisać i to robią, w ostateczności możesz swoją nową kartę + UCH wysłać do Ren_Car i Ci to zrobią.
4. ASO nie przyucza kart których samo nie sprzedało - są wyjątki w postaci znajomych etc, można próbować ale np. na terenie Wawy to nie ma szans...
5. Nie potrzeba dostępu do serwera Renault, to jeszcze nie te lata :D

Tygrysio
Forumowicz
Posty: 30
Rejestracja: 12 kwie 2018, 07:41
Skąd: Olsztyn
Rok: 2003
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: Tygrysio » 16 cze 2019, 09:53

A w jaki sposób ta karta HF jest dopisywana - jak nazywa się to urządzenie lub oprogramowanie ? Co należy rozumieć przez wysłanie modułu UCH ?

oceanic123
Forumowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 mar 2018, 15:12
Skąd: Łódź
Rok: 2009
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: oceanic123 » 16 cze 2019, 19:38

uch jest potrzebne bo w nim są kody imobilajzera.
Najprościej jest skopiować zawartość kości pamięci odpowiadającej za kody zapłonu i po prostu zapisać je programem na nowej karcie ( metody są różne).
wiele jest objaśnione np. tu:
https://youtu.be/Xx6gT4oo8P8
Podtrzymuje co napisałem wcześniej, zaprogramowanie obecnie czystej karty 3 przyciskowej o funkcje HF nie jest możliwe bez dostępów do serwera Renault. (chyba, ze robimy fizyczną przekładkę pamięci ze starej karty do nowej)

axa2zxz
Administrator
Posty: 430
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: axa2zxz » 16 cze 2019, 20:53

Ja podtrzymuję to, że nie trzeba mieć dostępu do serwera Renault, programowałem karty u niezależnych ludzi zarówno do przedlifta jak i polifta (jedna i druga z HF). :)

axa2zxz
Administrator
Posty: 430
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: axa2zxz » 16 cze 2019, 21:01

A UCH jest potrzebne bo to właśnie tam siedzi pamięć o kartach, ot cała magia :o

oceanic123
Forumowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 mar 2018, 15:12
Skąd: Łódź
Rok: 2009
Silnik: 3.0 dCi V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Karta hands-free 3-przyciski z serwisu aukcyjnego

Post autor: oceanic123 » 16 cze 2019, 21:22

axa2zxz pisze:
16 cze 2019, 20:53
Ja podtrzymuję to, że nie trzeba mieć dostępu do serwera Renault, programowałem karty u niezależnych ludzi zarówno do przedlifta jak i polifta (jedna i druga z HF). :)
a jak dawno temu to robiłeś ? Bądź uprzejmy powiedzieć gdzie konkretnie...

ODPOWIEDZ