W moim Velu mam ciekawostkę, nie mogę zamykać szyby prawej tylnej, opuszczać się opuszcza ale nie podnosi.
Winę za ten stan rzeczy ponosi wiązka drzwi kierowcy, dodatkowo przy zamykaniu drzwi coś w niej "strzela" (nie jest to ogranicznik) tak jakby ktoś + i - na akumulatorze dotknął na krótko.
Zamówiłem już kilka sztuk tych wiązek i każda z nich ma problem, gdyż nie odpowiada mojej wiązce.
Moja wiązka, z niebieskimi lusterkami, z nawigacją, z lewej strony ma taki rozkład PIN

Wiązka kupiona, różni się tym że była wyciągnięta z auta co miało fotochromy, ma taki rozkład PIN - jest ich mniej.

Z rozpisu wynika że :
Pozycje A4 i A5 w mojej odpowiadają za : kontrola 2 (stopnia?) przednich szyb elektrycznych, kontrola 1 (stopnia?) przednich szyb elektrycznych
Pozycje A4 i A5 w kupionej odpowiadają za : sygnał CAN L sieci multipleksowej drzwi, sygnał CAN H sieci multipleksowej drzwi
Pozycja B7 w mojej odpowiada za : składanie lusterka kierowcy i pasażera
Pozycja B7 w kupionej : nie istnieje
Pozycja C1,C4,C5,C6,C9 i C10 odpowiada za : sterowanie składania lusterek, blokowanie tylnych drzwi, sterowanie lusterkiem pasażera, sterowanie silniczka lusterek, sterowanie opuszczania szyb pasażerów, sterowanie podnoszenia szyb pasażerów
Pozycje C1,C4,C5,C6,C9 i C10 nie występują w wiązce kupionej.
Pozycje D1 i D2 w mojej wiązce nie występują.
Pozycje D1 i D2 w wiązce kupionej odpowiadają za : ściemnianie się lusterek
Widzę że jest dodany w bogatszej wersji z fotochromami kabel sieci CAN czyli dobrze rozumiem że sterowanie wieloma funkcjami, które u mnie odbywają się po każdym kablu, tutaj sterowane są za pomocą sieci CAN?
Czy włożenie takiej wiązki w której brakuje tylu pinów, spowoduje że auto zwariuje, czy po prostu inaczej będzie komunikowało się z elementami wykonawczymi typu składanie lusterek?
Wynika z tego że teoretycznie powinny być dwie wersje UCH które jedne sterują wszystkim poprzez kable, a inne sterują poprzez dwa kable CAN - pomimo że w Velu występował niezależnie od opcji tylko jeden typ UCH.
Co by spowodowało rozwinięcie obu wiązek, i dołożenie do tej wiązki kupionej, kabli z mojej wiązki?
Boję się że po takim czasie kable popękają które są seryjnie formowane za pomocą taśmy izolacyjnej.