Podnośnik szyby w VelSatisie
-
- Forumowicz
- Rok: 2006
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Re: Podnośnik szyby w VelSatisie
Padł mi podnośnik lewych, przednich drzwi. Co gorsza, połamał się jedne ślizg.
Kupiłem ten zestaw. https://autohurt24.pl/product-pol-1144- ... e_shopping
Mam jedno pytanie, czy te ślizgi pasują do podwójnych szyb? I gdzie można dostać do podwójnych?
Kupiłem ten zestaw. https://autohurt24.pl/product-pol-1144- ... e_shopping
Mam jedno pytanie, czy te ślizgi pasują do podwójnych szyb? I gdzie można dostać do podwójnych?
Do podwójnych są trochę inne - można poznać po kolorze.
Ja u siebie też to wymieniałem, ale dopasowałem od szyby pojedynczej i działa.
Ja u siebie też to wymieniałem, ale dopasowałem od szyby pojedynczej i działa.
-
- Forumowicz
Możesz podlinkować te do podwójnych, lub napisać jak dopasowałeś? Będzie mi łatwiej kombinować.
Ja kupiłem zamienniki w intercarsie, najpierw zamówiłem, dopiero później sprawdziłem po rozebraniu drzwi.
Robiłem to w tamtym roku i dokładnie nie pamiętam, ale chyba chodziło o delikatne spiłowanie jednej spinki, bo nie mogłem zapiąć zawleczki. Jutro poszukam starej spinki bo chyba ją zostawiłem na wzór.
Tu jest spis elementów:
http://www.catcar.info/renault/?lang=en ... 1ONTA2NTEw
Robiłem to w tamtym roku i dokładnie nie pamiętam, ale chyba chodziło o delikatne spiłowanie jednej spinki, bo nie mogłem zapiąć zawleczki. Jutro poszukam starej spinki bo chyba ją zostawiłem na wzór.
Tu jest spis elementów:
http://www.catcar.info/renault/?lang=en ... 1ONTA2NTEw
-
- Forumowicz
Catcar to mam. Oglądałem to przy demontażu i widzę dwa rozwiązania. Jedno to takie, że na ślizg nie nakleję taśmy, ewentualnie dam taką bardzo cienką, izolacyjną. A drugie to rozpiłowanie tej szpary na zapinkę, co jest na bolcu przechodzącym przez szybę.
Ten z intercarsu zestaw też oglądałem. Tylko coś mi się zdaje, że kupowałeś taki starszy zestaw na niebieskim tle, a teraz sprzedają inny. A w zestawie brakuje ślizgów, więc i tak musiałbym dokupić.
Jak będę robił, to z wrzucę parę zdjęć.
Ten z intercarsu zestaw też oglądałem. Tylko coś mi się zdaje, że kupowałeś taki starszy zestaw na niebieskim tle, a teraz sprzedają inny. A w zestawie brakuje ślizgów, więc i tak musiałbym dokupić.
Jak będę robił, to z wrzucę parę zdjęć.
-
- Forumowicz
OK. Zrobiłem podnośnik szyb na zamienniku, który podałem wyżej.
Robota prosta, wprawdzie wymaga uwagi i cierpliwości, ale łatwa.
Zestaw, który zamówiłem, pasuje bez przeróbek.
Na jak długo wytrzyma, tego nie wiem, dam znać jak padnie.
Robota prosta, wprawdzie wymaga uwagi i cierpliwości, ale łatwa.
Zestaw, który zamówiłem, pasuje bez przeróbek.
Na jak długo wytrzyma, tego nie wiem, dam znać jak padnie.
-
- Forumowicz
No i lipa, mechanizm szyby znowu zaczął hałasować. Góra, po kilkudziesięciu użyciach szyby.
Czyli, tego z linka nie polecam.
Zobaczę, ten z intercarsu.
Czyli, tego z linka nie polecam.
Zobaczę, ten z intercarsu.
- yahoob3
- Forumowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 2.0T
- Drugie auto: Daihatsu Cuore
Podepnij mechanizm bez szyby i przejedź silniczkiem w górę i w dół na maksa (ręką nie ma sensu - za mały naciąg). Jeśli w tych położeniach linki nie będą się luzowały przy tych plastikowych "regulatorach napięcia linki ze sprężynkami", tylko będą cały czas napięte, powinno być ok.
Zrobiłem tak u siebie po wymianie linek (niestety kupiłem przez nieuwagę od Espace'a) i musiałem dołożyć ok. 5 cm "koszulki" na jedną z linek. Puki co jest OK, ale przezornie nie zakładałem jeszcze tej filcowej podkładki pod boczek... nie chce zapeszyć
Zrobiłem tak u siebie po wymianie linek (niestety kupiłem przez nieuwagę od Espace'a) i musiałem dołożyć ok. 5 cm "koszulki" na jedną z linek. Puki co jest OK, ale przezornie nie zakładałem jeszcze tej filcowej podkładki pod boczek... nie chce zapeszyć

-
- Forumowicz
Tak też zrobiłem, nawet musiałem jeszcze raz wymontowywać mechanizm i przekładać te regulatory koło szpuli. Na razie nie ma mnie w domu, i nie wiem kiedy wrócę, by się tym zająć. Jak zrobię, to dopiszę, co było przyczyną uszkodzenia. Tutaj fotki z poprzedniego demontażu, nie wiem, dlaczego ich nie wrzuciłem wcześniej.
- Załączniki
-
- 20200605_120532.jpg (549 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- 20200605_120529.jpg (426.43 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- 20200605_120309.jpg (552.13 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- 20200605_120305.jpg (557.5 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- 20200605_115949.jpg (439.49 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- 20200605_115934.jpg (426.09 KiB) Przejrzano 11076 razy
-
- Forumowicz
- Rok: 2002
- Silnik: 2.2 dCi
Odgrzeję kotleta lekko:
w zakupionym świeżo Vel Satisie nie działają mi szyby z przodu, ani kierowcy ani pasażera.
Sprawdziłem bezpieczniki i są ok.
Lusterka działają, tylne szyby działają.
Jak sprawdzić co może być problemem? Zamówiłem na allegro przełącznik jakiś ze szrotu, bo mój dziwnie chodzi, może on uszkodzony, ale czy oprócz tego jakoś inaczej można to sprawdzić? Bez rozbierania boczku drzwi itp.? Mechanikiem nie jestem, auto jest takim hobbystycznym bajerem więc chcę nie za dużo w nie kasy ładować
w zakupionym świeżo Vel Satisie nie działają mi szyby z przodu, ani kierowcy ani pasażera.
Sprawdziłem bezpieczniki i są ok.
Lusterka działają, tylne szyby działają.
Jak sprawdzić co może być problemem? Zamówiłem na allegro przełącznik jakiś ze szrotu, bo mój dziwnie chodzi, może on uszkodzony, ale czy oprócz tego jakoś inaczej można to sprawdzić? Bez rozbierania boczku drzwi itp.? Mechanikiem nie jestem, auto jest takim hobbystycznym bajerem więc chcę nie za dużo w nie kasy ładować