Załaczanie światel mija.
-
- Forumowicz
- Rok: 2006
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Re: Załaczanie światel mija.
Gabrielo mam zamiar też zamontować ledy jako dzienne.
Mam pytanie, skąd brałeś plus po stacyjce, czy może po zapłonie silnika?
I druga sprawa, sterowanie ledami wpiąłeś do pozycyjnych?
-
- Administrator
- Rok: 2003
- Silnik: 2.0T
Ja mam dzienne zintegrowane z halogenami, plus bralem ze zlacza przedniego oswietlenia przy lewej lampie.
-
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Drugie auto: Renault Megane RS
Krzysiek plus jest wzięty ze stacyjki, a sterowanie ledami podpiołem pod pozycyjne w kostce, która znajduje się pod podszybiem a nad zbiornikiem płynu chłodniczego.KrzysiekEg pisze:Gabrielo mam zamiar też zamontować ledy jako dzienne.
-
- Forumowicz
Bezpośrednio ze stacyjki brałeś plus? Czy może jest gdzieś w okolicach grodzi, wzmocnienia jakiś przekaźnik z zasilaniem po stacyjce? Pod maską są jakieś bezpieczniki, przekaźniki z plusem po stacyjce?
-
- Administrator
- Rok: 2003
W kostce o ktorej pisalem (obok lampy lewej) w wiazce od oswietlenia jest wlasnie specjalny plus przygotowany pod swiatla dzienne (tyle ze Vel Satis nigdy takiej opcji nie otrzymal, ale np. w Scenicach to dziala). Jezeli chcesz moge zamiescic schemat kostki.
Weź pod uwagę to że dzienne załączają się automatycznie powyżej 13.5V, poniżej gasną. W 3.5 alternator często zjeżdża poniżej tego napięcia 

-
- Forumowicz
Jeżeli alternator zjeżdża poniżej 13,5 to już jest do naprawy. Co najmniej regulator napięcia.
Też tak myślałem, w obu swoich Velach robiłem regulatory. Ładowanie nadal było takie samo. Dopiero później doczytałem że alternator sterowany jest komputerem silnika, ten bada sobie stan naładowania aku i jeśli jest ok obniża napięcie żeby go bez potrzeby nie obciążać.
-
- Forumowicz
Ciekawe rozwiązanie, ale te led drl które chcę zamontować są na napięcie 12 v. DRL 501HP lampy Vertex, montowałem takie w Jaguarze i Omedze, ale tam elektryka alternatora jest prosta jak budowa cepa.
- milimetr58
- Klubowicz
- Drugie auto: VelSatis 2.0T
Ja miałem światła do jazdy dziennej PHILIPS 9LED, coś taka nazwa, ale w Espace IV. Przy włączonej klimie ładowanie miałem 13,2V i światła dzienne gasły. Wywaliłem te światła i mam je w szafie, leżą sobie i pewnie ich więcej nie założę. W Velku alternator mam b.dobry, minimalne ładowanie, które pokazuje się rzadko to 13,6V. Przeważnie jest 14,2V i spada do 14,0V. Na początku mam 14,5V jak uruchamiam auto. Jednak nie chcę, żeby mi te dzienne wariowały, jestem wyleczony. Aha, mam normalne żarówki w reflektorach.
Waldek i Ewa