Dzisiaj postaram sie naswietlic temat pozycjonera automatycznej skrzyni biegow ( ASB ) z ktorym walczylem prawie miesiac czasu. Nowy pozycjoner jest do nabycia w cenie od 1500 do 2000 zlotych, ceny roznia sie w zaleznosci od sklepow i kto jakie ma rabaty, uzywanych pozycjonerow na portalach aukcyjnych ( do renowek ) nie ma, przynajmniej mnie nie udalo sie trafic. Generalnie jest tak ze podejdzie pozycjoner z każdej skrzyni SU1 nieważne czy laguna espace czy vel satis.
Pozycjoner:

Wtyczka 9 pinowa:
I teraz tak,czesto z elektronika lub samymi wtyczkami jaest tak ze styki lubia sniedziec wiec w pierwszej kolejnosci sprawdzilem wtyczke, okazala sie czysta wiec dowiedzialem sie ze mozna roznitowac pozycjoner i popatrzec czy czasem w srodku nie ma jakiegos syfu. Moj pozycjoner na zalaczonych zdjeciach jest roznitowany i poskrecany srubami wiec dobrze widac ze troche tych nitow bylo...
Po roznitowaniu i otwarciu ukazuje sie taki widok:
Jak widac na ostatnim zdjeciu budowa nie jest skomplikowana, sprezynka dociska blaszke, ktora zwiera sciezki i przepuszcza sygnal, opis kostki w polozeniu takim ze dwa najwieksze piny sa na gorze i liczymy od duzego pinu z lewej strony:
1 i 4 to rozrusznik czyli zwarte na P/N
2 i 3 to światło cofania czyli zwarte na R
10 masa a reszta to sygnały czyli zwiera z tą masą, czyli P/R/N/D
Po wyczyszczeniu wszystkiego co mozliwe, nasmarowaniu i delikatnym podgieciu sprezynek pozycjoner zostal poskladany i podpiety, niestety w dalszym ciagu pojawial sie blad skrzyni...
Wyglad samej blaszki, ciezko zlapac ostrosc ale mam nadzieje ze bedzie cos widac

Blaszka ma wytarcie tam gdzie sie styka ze sciezkami i nie za kazdym razem styka sie poprawnie, po delikatnym czyszczeniu styku blaszki niby wszystko bylo oki ale kilka ruchow lewarkiem i blad powracal. Pewnie dalo by rade cos wiecej z tym zrobic ale mi juz zabraklo sil i zdecydowalem sie na poszukiwanie i zakup uzywanego pozycjonera, zajelo mi to troche czasu ale sie udalo. Nie polecam nikomu takiej awarii, skrzynia wchodzi w tryb awaryjny, auto porusza sie tylko na 3-cim biegu, u mnie tiptronic nie chcial zmieniac biegow ale podobno da rade tylko ze nie widac na wyswietlaczu i trzeba na "wyczucie" wbijac.
I to chyba tyle, gdzies w tematach na forum wrzucilem liste aut z ktorych moze podejsc pozycjoner ale nie mialem czasu zeby to sprawdzic.