Mam takie problemy z lusterkami zewnętrznymi:
1. Przestało mi grzać lusterko lewe - akurat teraz w zimie. Prawe grzeje. Rozebrałem oba. Pomierzyłem, posprawdzałem. W prawym napięcie ok 13v a w lewym 1.5v.
Przekładałem lewe do prawego i tam lewe grzeje. Nie wiem dlaczego takie ubogie zasilanie na lewym i gdzie szukać przyczyny.
Szkła i maty sprawne na pewno.
Kabelki czarne podające zasilanie do grzania wchodzą w lusterko i zapewne w drzwi.
Ma ktoś jakiś pomysł?
2. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że lusterka zewnętrzne mam jakby cały czas ściemnione i jest to niewygodne przy manewrach.
Obstawiam winowajcę lusterko wewnętrzne, ale nie mam pewności. Nie wiem czy takie mają być czy to moja wrażliwość.
Lusterka zewnętrzne są bez pamięci, na 3 kabelki.
Nie zauważam też różnicy w zmianie koloru lusterka wewnętrznego przy oślepianiu.
Zamierzam wymienić, ale nie wiem czy to coś da i czy dobrze szperam.
Jakby ktoś miał jakieś podpowiedzi to z góry dziękuję!
Velek polift.
Lusterka zewnętrzne - 2 problemy - grzanie i ściemnianie
Re: Lusterka zewnętrzne - 2 problemy - grzanie i ściemnianie
Ad 1. Sprawdź styki na słupku, może wystarczy rozpiąć wtyczkę i zapiąć ponownie. Sprawdź ciągłość przewodu w drzwiach.
Ad 2. Odepnij wtyczkę od lusterka wewnętrznego i zobacz czy lusterka się rozjaśnią. Możesz też zaświecić latarką w czujnik w lusterku wewnętrznym od przodu, a od strony kabiny zasłonić czujnik palcem.
Ad 2. Odepnij wtyczkę od lusterka wewnętrznego i zobacz czy lusterka się rozjaśnią. Możesz też zaświecić latarką w czujnik w lusterku wewnętrznym od przodu, a od strony kabiny zasłonić czujnik palcem.
Rozpinałem i zapinałem - bez wymiernego efektu. Co dało się widocznie zrobić to próbowałem. Obstawiam, że przy przerwaniu przewodu napięcia w ogóle by nie było.
Coś jakby blokowało zasilanie, albo nie dawało pełnego. Może jakiś przekaźnik? Wątpię, aby nawet jeśli jest to był rozbity na lusterko prawe i lewe. Z kolei niczego nie wykluczam.
Co do wewnętrznego to robiłem myk z wtyczką oraz naświetlaniem czujników i też nic to nie dało. Temat porzuciłem, ale ostatnio zaczęło mnie to znowu denerwować.
W moich lusterkach bocznych jest tylko 3 kable do silniczków sterujących położeniem lustra i 2 kable do ogrzewania, więc nie wiem czy taka opcja jak ściemnianie w ogóle jest...
Lusterko wewnętrzne jest cały czas ciemne. Naświetlanie nic nie pomaga, wyjmowanie wtyczki też nie.
Coś jakby blokowało zasilanie, albo nie dawało pełnego. Może jakiś przekaźnik? Wątpię, aby nawet jeśli jest to był rozbity na lusterko prawe i lewe. Z kolei niczego nie wykluczam.
Co do wewnętrznego to robiłem myk z wtyczką oraz naświetlaniem czujników i też nic to nie dało. Temat porzuciłem, ale ostatnio zaczęło mnie to znowu denerwować.
W moich lusterkach bocznych jest tylko 3 kable do silniczków sterujących położeniem lustra i 2 kable do ogrzewania, więc nie wiem czy taka opcja jak ściemnianie w ogóle jest...
Lusterko wewnętrzne jest cały czas ciemne. Naświetlanie nic nie pomaga, wyjmowanie wtyczki też nie.
Pokaż zdjęcie lusterek zewnętrznych to wszystko się wyjaśni.
Jeżeli masz takie jak w tym linku to są zwykłe i one się nie ściemniają.
-
- Administrator
- Rok: 2007
- Silnik: 3.5 V6
Lusterka, które się przyciemniają (fotochromowe) maja chyba złącze na 15 pin i taką charakterystyczną obwódkę wokół szkła:

Piszesz, że rozłączyłeś i wpiąłeś wtyczkę, ale nie dało to efektu. Ja radziłbym Ci to jeszcze raz wypiąć, kupić jakiś preparat czyszczący np. Kontakt U do styków, bądź zwykłą benzynę ekstrakcyjną, jakąś szczoteczkę i wyczyścić wszystko dokładnie. Mi też lusterka nie grzały ani się nie przyciemniały, a wystarczyło to wszystko dobrze wyczyścić. Niestety nie jestem pewien czy zewnętrzne fotochromy występowały w lusterkach bez pamięci. Jeżeli mówisz, że lusterko wewnętrzne jest cały czas na maksa przyciemnione to może być po prostu uszkodzone. Można ewentualnie sprawdzić jakie napięcie wychodzi z diody wbudowanej w lusterku. Na forum jest instrukcja do instalacji elektrycznej i są tam podane prawidłowe parametry napięcia dla lusterek.

Piszesz, że rozłączyłeś i wpiąłeś wtyczkę, ale nie dało to efektu. Ja radziłbym Ci to jeszcze raz wypiąć, kupić jakiś preparat czyszczący np. Kontakt U do styków, bądź zwykłą benzynę ekstrakcyjną, jakąś szczoteczkę i wyczyścić wszystko dokładnie. Mi też lusterka nie grzały ani się nie przyciemniały, a wystarczyło to wszystko dobrze wyczyścić. Niestety nie jestem pewien czy zewnętrzne fotochromy występowały w lusterkach bez pamięci. Jeżeli mówisz, że lusterko wewnętrzne jest cały czas na maksa przyciemnione to może być po prostu uszkodzone. Można ewentualnie sprawdzić jakie napięcie wychodzi z diody wbudowanej w lusterku. Na forum jest instrukcja do instalacji elektrycznej i są tam podane prawidłowe parametry napięcia dla lusterek.