Kamera cofania do phII
-
- Administrator
- Rok: 2003
- Silnik: 2.0T
Re: Kamera cofania do phII
Ja kupowalem tutaj, duzo taniej:
https://www.aliexpress.com/item/ccd-son ... 46718.html
https://www.aliexpress.com/item/ccd-son ... 46718.html
- chrisfox
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Widziałem i takie oferty. Po prostu, jako znany przebrzydły leniuch, sprawiłem sobie bezprzewodową. Strasznie nie lubię ciągnąć kabelków.
-
- Forumowicz
- Rok: 2006
- Drugie auto: Seicento Young '99
A do naszych aut powinna być NTSC czy PAL? Kto mi powie jak się dobrać do wyświetlacza? Bo z opisów w necie dla innych aut wszędzie jest napisane żeby się wpiąć w 7 i 19 pin.
-
- Administrator
NTSC. Kierownica w dol, odkrecasz od dolu 2 (albo 3?) srubki obudowy kolumny, zdejmujesz obudowe kolumny, zdejmujesz oslone licznika pod daszkiem (podwazasz ja od przodu, jest na zatrzaski), zdejmujesz oslone dolna (po prawej i lewej jest na zatrzaskach), odkrecasz 2 srubki licznika i wypinasz licznik z gornego mocowania. Tyle. W piny 7 (masa) i 19 (sygnal) wpinasz obraz z kamery. Na koniec pamietaj, ze na pin 19 w zlaczu nawigacji (tym 32 pinowym) podajesz mase. I tyle. Od tej pory nawigacja po wrzuceniu wstecznego (ma juz ten sygnal) przelaczy wyswietlacz na 2 wejscie (czyli te ktore jest przygotowane na pinie 7 i 19).
- chrisfox
- Forumowicz
Parę pytań...
1. Skąd najwygodniej wziąć sygnał włączenia wstecznego. Trzeba z klapy, od świateł, czy da się gdzieś bliżej zderzaka?
2. Jak jest liczona numeracja pinów w złączach?
3. Powyżej jest o 32 pinowym złączu nawigacji. To nie wyświetlacz, tylko gdzie indziej? Jeszcze nie rozbierałem i trochę jestem głupi.
Bezprzewodowy odbiornik chyba też będzie rozsądniej podłączyć tak, żeby dostawał zasilanie dopiero po włączeniu wstecznego, czy ryzykować włączenie go na stałe?
1. Skąd najwygodniej wziąć sygnał włączenia wstecznego. Trzeba z klapy, od świateł, czy da się gdzieś bliżej zderzaka?
2. Jak jest liczona numeracja pinów w złączach?
3. Powyżej jest o 32 pinowym złączu nawigacji. To nie wyświetlacz, tylko gdzie indziej? Jeszcze nie rozbierałem i trochę jestem głupi.
Bezprzewodowy odbiornik chyba też będzie rozsądniej podłączyć tak, żeby dostawał zasilanie dopiero po włączeniu wstecznego, czy ryzykować włączenie go na stałe?
-
- Administrator
Ad 1. Jezeli chodzi o zasilenie kamery to najlepiej z tylnego zlacza ktore jest w bagazniku po lewej stronie za tapicerka (jak bede w domu i nie zapomne to wrzuce podgladowa grafike).
Ad 2. Sa podpisane
Ad 3. Chodzi o czytnik.
Lepiej zeby dostawal zasilanie tylko jak jest to potrzebne. W tym zlaczu 32 pinowym w czytniku jest sygnal wstecznego.
Ad 2. Sa podpisane

Ad 3. Chodzi o czytnik.
Lepiej zeby dostawal zasilanie tylko jak jest to potrzebne. W tym zlaczu 32 pinowym w czytniku jest sygnal wstecznego.
-
- Forumowicz
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Aza2zxz podrzuć proszę fotki, jestem wzrokowcem
. Druga sprawa, czytnik w ph2 to ten w schowku pasażera?
I druga sprawa jak działa ta bezprzewodowa? Sieje zakłócenia?
I w co wpiąć tego rca od odbiornika wi fi?

I druga sprawa jak działa ta bezprzewodowa? Sieje zakłócenia?
I w co wpiąć tego rca od odbiornika wi fi?
- Załączniki
-
- 20180222_133654.jpg (306.15 KiB) Przejrzano 10938 razy
-
- Administrator
Ja mam przedlifta wiec fotek Wam nie zrobie (byl plan robienia tego u brata w LII ale sami wiecie jak to jest cos z rodzina robic) 
Czytnik to ten w konsoli srodkowej pod klapka z miejsce na plyty i napisem DVD. To co na zdjeciu to tuner FM

Czytnik to ten w konsoli srodkowej pod klapka z miejsce na plyty i napisem DVD. To co na zdjeciu to tuner FM

- chrisfox
- Forumowicz
Pięknie dziękuję 

-
- Forumowicz
- Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Jak masz dostęp to daj schematy tych kostek 32 pinowych, z przed i po lifta. Porównamy czy są takie same, chociaż jedno będzie łatwiej.
I co z tymi rca z kamery?
I co z tymi rca z kamery?