Bluetooth - jakość rozmów telefonicznych
- chrisfox
- Forumowicz
- Rok: 2005
- Silnik: 3.5 V6
- Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Bluetooth - jakość rozmów telefonicznych
Przyznam, że jestem pełen niesmaku, jeśli chodzi o to, co słyszę przy rozmowach telefonicznych przez fabryczny zestaw. Nie wiem, jak mnie słyszy rozmówca, chyba nieźle, bo nikt niczego nie zgłasza. Natomiast to, jak ja słyszę w samochodzie drugą stronę rozmowy, to jakieś nieporozumienie, horror. Jakość dźwięku z telefonu, jak w głębokim PRL-u. Dotychczas korzystałem z zawieszonego na osłonie przeciwsłonecznej Jabra Freeway i tu czasami musiałem podnosić głos, bo mnie słyszano średnio - ale jakość dźwięku docierającego do mnie była znakomita. Tu niestety jest fatalnie.
Też tak macie, czy też u mnie jest jakoś nie tak?
Też tak macie, czy też u mnie jest jakoś nie tak?
Re: Bluetooth - jakość rozmów telefonicznych
W moim odczuciu jakość przekazu nie odbiega od innych znanych mi fabrycznych zestawów (+/- kilkunastu egzemplarzy).
Nie wiem jak mnie słyszą, ale jeszcze nikt nie zgłaszał problemów z odbiorem.
Nie wiem jak mnie słyszą, ale jeszcze nikt nie zgłaszał problemów z odbiorem.
- chrisfox
- Forumowicz
Albo Ty używałeś samych marnych zestawów (nie wierzę) albo Jabra taka świetna (bez przesady, ze 300 złotych to kosztowało) albo u mnie coś nie tak.
Nawet szukałem ustawień tego dźwięku - może gdzieś można coś uzyskać. Są, full wypas - głośniej albo ciszej. Wszystko niby działa, radio wyłącza muzyczkę i odzywa się głos jak spod ziemi
To brzmi tak, jakby się wydobywało z zupełnie innego głośnika. A właśnie, przy okazji: rozmówcę powinno być słychać tylko z lewych przednich drzwi?
Nawet szukałem ustawień tego dźwięku - może gdzieś można coś uzyskać. Są, full wypas - głośniej albo ciszej. Wszystko niby działa, radio wyłącza muzyczkę i odzywa się głos jak spod ziemi

Wg mnie: Tak. Prawdopodobnie po to, aby jak najmniej przeszkadzać pasażerom.chrisfox pisze:przy okazji: rozmówcę powinno być słychać tylko z lewych przednich drzwi?
- chrisfox
- Forumowicz
Tak i mnie się zdawało, ale jak już pytam, to przy okazji o wszystko.
Wg mnie coś u ciebie nawala. Ja używam zawsze gdy jadę autem. Właściwie bardzo często czekam z wykonaniem połączenia aż nie wsiądę bo nie chce mi się słuchawki przy uchu trzymać skoro mogę zaraz zadzwonić z auta. Ani ja ani moi rozmówcy na jakoś połączenia nie narzekają.
Na dobry początek wziąłbym i przetestował inny telefon, no chyba, że już to robiłeś.
Na dobry początek wziąłbym i przetestował inny telefon, no chyba, że już to robiłeś.
- chrisfox
- Forumowicz
Nie, z innym nie próbowałem, chyba się zaraz przejdę i przetestuję. Szczerze mówiąc, wątpię, ale sprawdzić warto. Ja też uważam, że coś jest nie tak, słychać naprawdę fatalnie i mnie chyba też średnio (właśnie się dowiedziałem, że brzmię przez ten zestaw jakoś matowo).
(po jakimś czasie)
Niestety, z innymi telefonami też dziadostwo. I przy okazji napiszę bardziej precyzyjnie o dźwięku - przede wszystkim brak wysokich tonów.
(po jakimś czasie)
Niestety, z innymi telefonami też dziadostwo. I przy okazji napiszę bardziej precyzyjnie o dźwięku - przede wszystkim brak wysokich tonów.
U mnie też jest ok, jak na zestaw z 2005 roku bez nowych protokołów można powiedzieć że jestem miło zaskoczony. Szczególnie gdy połączenie idzie przez facetime, wtedy nawet pasażerowie są w szoku że tak fajnie to słychać.
- chrisfox
- Forumowicz
Czyli pewnie jednak wizyta u specjalisty. I teraz dla mnie pytanie nr 1: do speca od radia, czy do speca od VelSatisa... Pierwszego mam bliziutko, drugiego 100 km dalej.
Jeśli miałbym zgadywać to raczej opcja numer dwa, można też uderzyć do kogoś od Lagun lub Espace, to ten sam model układów.
Sprawdź też moduł radia ze schowka. U siebie chciałem podpiąć wejście aux ale w miejsce gdzie wpina się jego wtyczkę, a powinno być puste, mam już coś wpięte i to coś wychodzi z fabrycznej wiązki. Jedyne co przychodzi mi na myśl to właśnie zestaw BT, może tam warto zacząć poszukiwania ?
Sprawdź też moduł radia ze schowka. U siebie chciałem podpiąć wejście aux ale w miejsce gdzie wpina się jego wtyczkę, a powinno być puste, mam już coś wpięte i to coś wychodzi z fabrycznej wiązki. Jedyne co przychodzi mi na myśl to właśnie zestaw BT, może tam warto zacząć poszukiwania ?