maroteska

YaroSN
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2017, 12:06
Skąd: Szczecin
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: maroteska

Post autor: YaroSN » 11 cze 2017, 20:08

.........................i niedługo będzie jeździł po Szczecinie :) i w okolicach Drawska :).

Awatar użytkownika
sasio
Administrator
Posty: 1174
Rejestracja: 28 lis 2016, 18:48
Skąd: Szczecinek
Rok: 2002
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: maroteska

Post autor: sasio » 11 cze 2017, 20:43

Dałeś mu namiar?
Moje rejony :)
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!

Kryniax
Administrator
Posty: 344
Rejestracja: 08 lut 2017, 16:25
Skąd: Konin
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: maroteska

Post autor: Kryniax » 11 cze 2017, 20:55

Z wypowiedzi YaroSN mam wrażenie, że to on kupił Vela maroteski :)

Awatar użytkownika
sasio
Administrator
Posty: 1174
Rejestracja: 28 lis 2016, 18:48
Skąd: Szczecinek
Rok: 2002
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: maroteska

Post autor: sasio » 11 cze 2017, 21:00

Yaro, od Was miałem kupić Vela, zarejestrowany w Drawsku, ale koles mega dziwny
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!

maroteska
Forumowicz
Posty: 59
Rejestracja: 03 maja 2017, 14:01
Skąd: Oława
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: EspaceIV 3,5 V6 2005
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: maroteska

Post autor: maroteska » 11 cze 2017, 21:45

Zgadza sie Sherlocku ;)

YaroSN
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2017, 12:06
Skąd: Szczecin
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: maroteska

Post autor: YaroSN » 12 cze 2017, 12:32

Tak, to ja kupiłem.

Pięknie się prezentuje i jest mega wygodny. Generalnie samochód zadbany, zgodny z ogłoszeniem i zdjęciami i zatankowany na full benzyna i gaz :P. Oględziny zarówno na miejscu jak i w stacji obsługi. Wiadomo to samochód używany i zawsze się mogą przytrafić małe niespodzianki nawet po zakupie :P....o czym poniżej.

Przejechałem nim około 500 km do Szczecina. W trakcie jazdy po około 200 km wyskoczyła ikonka silnika. Po analizie okazało się, że jest to P0170 (antipollution monitor faulty). Samochód ma gaz i najprawdopodobniej ten błąd z tego powodu się pojawił. Na szczęście nie przyszedł mu żaden pomysł wejścia w tryb awaryjny i miał pełną moc. Na miejscu zrobiłem diagnozę błędów. Przełączyłem na benzynę na pewien czas i powróciłem na gaz aż do momenty wyjechania. Błąd skasowany i na razie nie powrócił (od około 300 km).

Będę musiał obserwować alternator (lub regulator napięcia) - szału nie ma - napięcie 13,3 do 13,5 i chwilowo było nawet 12,5 przez co wyskoczył błąd poduszki (w trakcie tego samego momentu co P0170). Alternatory to osobny temat i każdy posiadacz Vel Satisa wie, że często są z nimi problemy.

Skrzynia zmienia biegi płynnie ale wiadomo jak to z nią jest. Dzisiaj działa pięknie a jutro serwis :). Mam nadzieję, że jednak pochodzi zwłaszcza, że Maroteska wymienił w niej olej.

Dzisiaj idzie do wymiany oleju w silniku (1500 km temu były wymienione dolne panewki).

Na miejscu wiedziałem, że jest problem z radiem - tzn przeszukuje pasmo FM czy AM a nawet żadnego szumu nie ma? Nie wiem co to może być, czy z anteną - zajmę się tym w niedługim czasie. Może chciałbym też pobawić się tymi mapami - ale na razie nie wiem jak się za to zabrać. Sasio otworzył jakiś wątek.....:)

Sasio, bywam czasem w Szczecinku, wiec z miłą chęcią podjadę na prezentację. A Ty poradziłeś już sobie z pożeraniem oleju? Może mi pomożesz w kwestii radia i map do navi.

Awatar użytkownika
sasio
Administrator
Posty: 1174
Rejestracja: 28 lis 2016, 18:48
Skąd: Szczecinek
Rok: 2002
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: maroteska

Post autor: sasio » 12 cze 2017, 12:38

Zapraszamy do ZSZ.
Mapy Ci dam bez problemu, radio ogarniemy.

Ten błąd niestety oznacza jedno...katalizator do wymiany
VelSatisem się nie jeździ.
VelSatisem się podróżuje!

axa2zxz
Administrator
Posty: 444
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 16 razy

Re: maroteska

Post autor: axa2zxz » 12 cze 2017, 13:48

W radiu nie ma co ogarniac, trzeba kupic nowe (oczywiscie uzywane z allegro za 20 zl, numer radia: 8200205833, jest tego duzo bo bylo w Velu, Espace, Lagunie...) i jak sie nie trafi na takiego samego trupa jak ma sie pod kanapa to bedzie grac ;) I nie, nie jest to wina wzmacniacza ani kabli ani nawet anteny (i tu nastepna odpowiedz, antena nie jest zatopiona w szybie, nie jest tez zintegrowana w rekinie), to po prostu padlo radio :) Jak podepniesz nowe radio to 2 razy bedziesz musial wpisac kod, raz kod nowego radia (nie musisz prosic sprzedawcy zeby Ci go dal, mozna latwo wygenerowac apka na androida) a raz kod zmieniarki (kod zmieniarki jest zawsze taki sam jak sparowanego z nia radia, jak przejdziesz ta procedure poprawnie to za 2 odlaczeniem aku juz trzeba bedzie wpisac tylko raz kod bo zmieniarka sparuje sie z nowym radiem i zapamieta jego kod a stary wykasuje).

axa2zxz
Administrator
Posty: 444
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 16 razy

Re: maroteska

Post autor: axa2zxz » 12 cze 2017, 13:51

A co do "antipollution monitor faulty" to zajedz na OSKP i zbadaj sobie czystosc emisji spalin, stawiam ze KAT juz sie powoli poddaje ;) Wczesniej mozesz zmonitorowac jeszcze sondy lambda czy daja poprawne wartosci, ale raczej beda OK.

YaroSN
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 maja 2017, 12:06
Skąd: Szczecin
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: maroteska

Post autor: YaroSN » 12 cze 2017, 14:43

axa2zxz pisze:W radiu nie ma co ogarniac, trzeba kupic nowe (oczywiscie uzywane z allegro za 20 zl, numer radia: 8200205833, jest tego duzo bo bylo w Velu, Espace, Lagunie...) i jak sie nie trafi na takiego samego trupa jak ma sie pod kanapa to bedzie grac ;) I nie, nie jest to wina wzmacniacza ani kabli ani nawet anteny (i tu nastepna odpowiedz, antena nie jest zatopiona w szybie, nie jest tez zintegrowana w rekinie), to po prostu padlo radio :) Jak podepniesz nowe radio to 2 razy bedziesz musial wpisac kod, raz kod nowego radia (nie musisz prosic sprzedawcy zeby Ci go dal, mozna latwo wygenerowac apka na androida) a raz kod zmieniarki (kod zmieniarki jest zawsze taki sam jak sparowanego z nia radia, jak przejdziesz ta procedure poprawnie to za 2 odlaczeniem aku juz trzeba bedzie wpisac tylko raz kod bo zmieniarka sparuje sie z nowym radiem i zapamieta jego kod a stary wykasuje).
No i tak zrobię....koszt nieduży, więc można pójść metodą prób i błędów. Dzięki za sugestię z kodami. O co chodzi z tym, że jest pod kanapą?:)

ODPOWIEDZ