Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Wojtekk
Forumowicz
Posty: 33
Rejestracja: 28 kwie 2018, 07:23
Skąd: Wrocław
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: Wojtekk » 03 maja 2018, 14:09

Cześć!
Proszę o listę niezbędnych rzeczy do prawidłowego działania CLIP.
Program to oczywiste (jaki Windows jest wymagany?)
Kabel diagnostyczny (jaki?)
.... ?

Pzdr!

Kryniax
Administrator
Posty: 349
Rejestracja: 08 lut 2017, 16:25
Skąd: Konin
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: Kryniax » 05 maja 2018, 15:05

Od najnowszego wydania oprogramowania do Clipa (V175), albo już od któregoś wstecz Windows XP nie jest wspierany. Najlepiej mieć Windows 7 32bit (x86). Oczywiście potrzebna jest sonda wraz z kablem do niej OBD2 + kabel USB typu B do łączności Clip - PC. https://pl.aliexpress.com/item/High-Qua ... 09330.html. Ja to tylko tu zostawię :)

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: chrisfox » 05 maja 2018, 15:59

O ile pamiętam ;) mam wersję 165, działa pod XP. Specjalny bylejaki laptop, tylko do diagnostyki - oczywiście bez internetu, żeby się źle nie skończyło ;) Instalowałem też na Viście, ale jakoś dziwnie się porobiło, więc z tego komputera nie korzystam.

Tak prawdę mówiąc - a żadnych strasznych awarii nie diagnozowałem - mimo rzadkiego korzystania, już mi się zamortyzował. Gdybym miał z każdą wątpliwością jeździć do fachowca... A z okazji trzeciego maja, nareszcie mi się udało uruchomić tryb skandynawski. Koniec z pamiętaniem o światłach :)

Awatar użytkownika
milimetr58
Klubowicz
Posty: 730
Rejestracja: 07 gru 2016, 17:02
Skąd: Łódź
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Drugie auto: VelSatis 2.0T
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: milimetr58 » 05 maja 2018, 19:59

Wojtekk pisze:
03 maja 2018, 14:09
Cześć!
Proszę o listę niezbędnych rzeczy do prawidłowego działania CLIP.
Program to oczywiste (jaki Windows jest wymagany?)
Kabel diagnostyczny (jaki?)
.... ?

Pzdr!
Oto lista niezbędnych rzeczy:
1. Najlepiej Windows xp lub win 7 32 bit - ja preferuje win 7
2. Kabel? - żaden, potrzebny interfejs CLIP + program i laptop. W zestawie kupując CLIPA masz wszystkie kable, wgrywasz odpowiednio na lapka oprogramowanie i działasz. Najlepiej poszperaj w wujku Google, tam jest wszystko. Ja się nauczyłem, to Ty też dasz radę :)
Waldek i Ewa

Wojtekk
Forumowicz
Posty: 33
Rejestracja: 28 kwie 2018, 07:23
Skąd: Wrocław
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: Wojtekk » 05 maja 2018, 20:37

Dzięki!
Rozumiem, ze link podany wyżej zawiera cały zestaw (bez lapka oczywiście)?

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: chrisfox » 05 maja 2018, 21:07

Tak. Sonda, kabelki, oprogramowanie. Instalujesz, podłączasz, kupa radości i oszczędności :)

KrzysiekEg
Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: 02 gru 2017, 17:46
Skąd: Elbląg
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: KrzysiekEg » 06 maja 2018, 08:52

Na aukcji jest napisane, że jest możliwość pracy na Win10, tylko trzeba XP zrobić na maszynie wirtualnej. Dotyczy to tylko wersji sw172. Nowsza 174 działa tylko na Win7.
Która to ta sw 172?

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: Clip - co potrzeba do uruchomienia ?

Post autor: chrisfox » 06 maja 2018, 10:17

Na wirtualnym XP pójdzie także na ósemce. Mimo wszystko, jednak jestem zwolennikiem osobnego laptopa tylko do celów diagnostycznych. Takie byle co, to grosze - zresztą zwykle się wala po domu coś takiego, ja miałem ;) - a można sobie nawet wozić w bagażniku i mieć pod ręką zawsze. No i nie ma strachu, że nam się niechcący połączy z internetem i coś głupiego zrobi ;) Można blokować połączenia firewallem, tylko po co się bawić, kiedy nie trzeba.

ODPOWIEDZ