brak zapamiętanego błędu po wymianie czujnika

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

brak zapamiętanego błędu po wymianie czujnika

Post autor: chrisfox » 08 kwie 2018, 16:24

Taka ciekawostka. Może coś u mnie nie tak, a może tak właśnie ma być. Zmieniłem dziś nawalający czujnik położenia wałka rozrządu. Kiedy się odezwał po raz pierwszy, od razu zdiagnozowałem winowajcę i wykasowałem zapamiętany błąd. Wczoraj znów czujnik przerywał, więc go dziś wymieniłem. Po wymianie podłączam sondę - nie ma zapamiętanego błędu. Czyżby zauważył wymianę i sam skasował?

KrzysiekEg
Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: 02 gru 2017, 17:46
Skąd: Elbląg
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Jaguar x300 4.0
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: brak zapamiętanego błędu po wymianie czujnika

Post autor: KrzysiekEg » 08 kwie 2018, 19:19

Błąd jest zapamiętywany, jeśli powtarza się kilkukrotnie lub jeśli występuje ciągle. Jeśli wyskakuje nieregularnie, jednorazowo to może go nie zapamiętać.

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Re: brak zapamiętanego błędu po wymianie czujnika

Post autor: chrisfox » 08 kwie 2018, 19:49

Poprzednio zdarzył się raz, i pamiętało. Powiem więcej, system pamiętał dziwne błędy, których w ogóle nie zauważyłem, bo się pewnie też raz dawno temu zdarzyły - np. coś ze zmieniarką, ostatnio jakiś błąd nawigacji (też nie wiem, o co chodzi). Więc to raczej nie tak. A błąd wtrysku to sprawa poważna.

A jeśli błąd występuje ciągle, figuruje w Clipie jako "obecny", nie "zapamiętany".

ODPOWIEDZ