Tryb skandynawski

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 17 paź 2017, 21:01

Czy ktoś włączał sobie może tryb skandynawski (mowa o światłach mijania)? Im bardziej grzebię w Clipie, tym bardziej boję się popsuć samochód ;)

Awatar użytkownika
milimetr58
Klubowicz
Posty: 757
Rejestracja: 07 gru 2016, 17:02
Skąd: Łódź
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Drugie auto: VelSatis 2.0T
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: milimetr58 » 17 paź 2017, 21:57

Ja mam tryb skandynawski, po uruchomieniu silnika automatycznie włączają się światła mijania, po wyłączeniu silnika (karta jest w czytniku) światła gasną. Bardzo to jest wygodne, nie muszę pamiętać o włączaniu świateł.
Waldek i Ewa

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 17 paź 2017, 22:18

Fajnie, o to mi właśnie chodzi. Sam uruchamiałeś, czy już tak było?

Gdzie to znaleźć? Dziś szukałem i jakoś mi się nie rzuciło w oczy. Znalazłem "automatyczne włączanie świateł mijania" - u mnie włączone - ale tu raczej chodzi o współpracę z czujnikiem zmierzchu.

Lejek20
Forumowicz
Posty: 92
Rejestracja: 10 mar 2017, 21:21
Skąd: Potworów
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Tryb skandynawski

Post autor: Lejek20 » 17 paź 2017, 22:23

Znajdziesz to w (o ile dobrze pamiętam) elektryka centralna potem u góry klucz i w ustawieniach światła do jazdy dziennej.

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 17 paź 2017, 22:25

Świateł do jazdy dziennej (widziałem coś takiego) nie sprawdzałem, dzięki za trop.

Lejek20
Forumowicz
Posty: 92
Rejestracja: 10 mar 2017, 21:21
Skąd: Potworów
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Tryb skandynawski

Post autor: Lejek20 » 17 paź 2017, 22:27

Jakby co to jutro mogę sprawdzić dokładnie

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 17 paź 2017, 22:32

Gdybyś mógł, będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
milimetr58
Klubowicz
Posty: 757
Rejestracja: 07 gru 2016, 17:02
Skąd: Łódź
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Drugie auto: VelSatis 2.0T
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: milimetr58 » 17 paź 2017, 22:50

O ile ja pamiętam musisz mieć włączone "automatyczne włączanie świateł" oraz "światła do jazdy dziennej". Te dwie włączone funkcje powodują, że masz tryb skandynawski.
Tylko w polifcie, bo np. w przedliftowym też niby tak jest, ale światła wyłączają się jak otworzysz drzwi kierowcy, oczywiście po wyłączeniu auta. Następna niedogodność w przedlifcie, to jest taka, że po włożeniu karty nawet przed uruchomieniem silnika światła mijania się włączają.
Waldek i Ewa

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 17 paź 2017, 23:21

Pierwsze mam, drugiego nie ruszałem. Sprawdzę przy okazji.

Awatar użytkownika
chrisfox
Forumowicz
Posty: 745
Rejestracja: 04 cze 2017, 19:21
Skąd: Warszawa
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Renault Safrane 2,5
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Tryb skandynawski

Post autor: chrisfox » 24 paź 2017, 23:26

Prawdą jest, że się zbyt rzadko bawię Clipem - pewnie średnio raz na półtora tygodnia, przez jakieś pół godziny. Jednak jakoś nie mogę tego paskudztwa ustawić. Dochodzę w UCH do miejsca, gdzie się pojawia hasło "światła do jazdy dziennej" (oczywiście, obok jest "nie") i nic z tym nie potrafię zrobić :( Próbuję klikać i nic.

ODPOWIEDZ