Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Wszystko co nie pasuje powyższych kategorii
pluskwa79
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 07 sie 2017, 11:16
Skąd: Strzelce Opolskie
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Ford Fiesta MK7
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: pluskwa79 » 08 sie 2017, 13:50

Witam
Podłączyłem Clipa bo kierownica jakby mniej płynnie zaczęła chodzić. Wyskoczył mi błąd ww czujnika. Pokazuje że presostat nieaktywny.
Czy ktoś już się spotkał z takim komunikatem? Ewentualnie gdzie znajduje się ten czujnik bo raczej nie od góry silnika

Pozdrawiam

Gabrielo Vel satis
Forumowicz
Posty: 560
Rejestracja: 17 gru 2016, 07:05
Skąd: KUTNO
Rok: 2005
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Renault Megane RS
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: Gabrielo Vel satis » 09 sie 2017, 02:15

Pluskwa79 ten czujnik znajduje się na przewodzie sztywnym,który idzie od pompy wspomagania w dół między silnikiem a wentylatorem i wygląda tak :roll: Obrazek Pozdrawiamy.

Awatar użytkownika
Buka
Klubowicz
Posty: 126
Rejestracja: 06 gru 2016, 20:30
Skąd: Łódź
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: Buka » 09 sie 2017, 18:16

z czego pamiętam ten błąd wyskakuje w Clipie ale na dolnym pasku jest info że nie dotyczy on silników 3,5 V6 :) więc olewamy

pluskwa79
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 07 sie 2017, 11:16
Skąd: Strzelce Opolskie
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Ford Fiesta MK7
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: pluskwa79 » 10 sie 2017, 10:49

Dzięki za podpowiedź ;)
Ale nie jestem przekonany do tego abym go zostawił w spokoju...
Przy wolnych obrotach i ruszaniu kierownicą obroty spadają do 500-600.
Zdarzyło mi się, że podczas jazdy będąc na zakręcie zgasł silnik. Podejrzewam że może to mieć jakiś wpływ na zachowanie silnika(dodam że jest instalacja LPG- BRC) dzieje się tak gdy instalacja przełącza się na gaz aczkolwiek bardzo rzadko.
Jakieś sugestie? Trop?

BUKA mam clip 110 i nie mam tam info o którym piszesz. Co to znaczy, że nie dotyczy 3.5 V6?

baner
Forumowicz
Posty: 216
Rejestracja: 09 cze 2017, 22:41
Skąd: Włocławek/Brześć Kujawski
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Scenic 1.6 2002 PL
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: baner » 10 sie 2017, 22:09

Sprawdź czy coś się dzieje gdy silnik pracuje tylko na benzynie.

pluskwa79
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 07 sie 2017, 11:16
Skąd: Strzelce Opolskie
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Ford Fiesta MK7
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: pluskwa79 » 11 sie 2017, 14:33

Na benzynie mi się to nie zdarzyło.
Bylem pytać innego gaziarza ale ten stwierdził że wszystko jest ok...
Wcześniej bywało ze zgasł ale po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu przez dlugi czas było wszystko ok.

baner
Forumowicz
Posty: 216
Rejestracja: 09 cze 2017, 22:41
Skąd: Włocławek/Brześć Kujawski
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Scenic 1.6 2002 PL
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: baner » 16 sie 2017, 23:08

Ja mam tak w Scenicu, ogólnie na gazie jest ok, jednak po włączeniu klimy gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. U mnie ewidentnie źle skonfigurowana instalacja gazowa, nie radzi sobie przy obciążeniu na niskich obrotach. Skoro na benzynie jest ok, to problem z instalacją gazową.

pluskwa79
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 07 sie 2017, 11:16
Skąd: Strzelce Opolskie
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: Ford Fiesta MK7
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Czujnik wspomagania kierownicy - presostat nieaktywny

Post autor: pluskwa79 » 30 sie 2017, 23:50

Do Buka

Jaką masz wersję clip'a?
W takim razie jak sprawdzić ten czujnik?
I co w ogóle oznacza, że jest nieaktywny?

ODPOWIEDZ