Wymiana linek hamulca elektrycznego

Zawieszenie i układ hamulcowy
Awatar użytkownika
KaMis
Klubowicz
Posty: 273
Rejestracja: 07 gru 2016, 13:52
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Rok: 2002
Silnik: 2.0T
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: KaMis » 30 wrz 2017, 15:42

Siema chłopaki.

Mam kilka pytań dotyczących wymiany linek.

*1 - Kupowaliście gotowe na allegro czy dorabialiście w jakimś punkcie? Trochę już się orientowałem jak to wygląda i w dostępnych zestawach, które są w sprzedaży na prawej lince i jej zaczepie, który wchodzi bezpośrednio do modułu, nie ma takiej białej plastikowej blokady,która zapobiega przypadkowemu spadnięciu z zaczepu. Da się ją przełożyć z oryginału czy to jest wql nieistotne ?

*2 Jak się dostać najlepiej do modułu? i czy po jego wyjęciu, żeby go otworzyć wystarczy odkręcić śruby?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. ;)

baner
Forumowicz
Posty: 217
Rejestracja: 09 cze 2017, 22:41
Skąd: Włocławek/Brześć Kujawski
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Scenic 1.6 2002 PL
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: baner » 14 paź 2017, 23:16

Z tego po pamiętam z ostatniej naprawy, moduł na tylnej belce, dostęp po opuszczeniu tylnego zawieszenia, linka dorabiana gdzieś. Informacje z serwisu więc może być różnie.

Awatar użytkownika
Tombog
Klubowicz
Posty: 57
Rejestracja: 04 gru 2016, 17:35
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Rok: 2002
Silnik: 3.5 V6
Drugie auto: R25, R25, R25, E3
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: Tombog » 24 lis 2019, 15:18

Temat stary ale problem aktualny, zwłaszcza dla kolejnych, nowych posiadaczy Velków więc może komuś się przyda:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5820059128

zieszy
Forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 14 maja 2021, 16:45
Skąd: Kraków
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: zieszy » 23 lis 2021, 15:51

Witam serdecznie.
Pozwolę sobie odgrzać temat.
Czy do Vel Satis po lifcie (2006r, 2.0T) będą pasować linki od Laguny lub Espace?
Pozdrawiam. Szymon.

Lejek20
Forumowicz
Posty: 110
Rejestracja: 10 mar 2017, 21:21
Skąd: Potworów
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: Lejek20 » 25 lis 2021, 18:32

Nie będą ponieważ mają inne długości

zieszy
Forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 14 maja 2021, 16:45
Skąd: Kraków
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: zieszy » 18 mar 2022, 22:52

Znalazłem firmę w Krakowie, która się tym zajmuję. Zwiozłem starą linkę, mają dorobić nową. Cena chyba ok - powiedzieli 80zł.
Dam znać jak dorobią i założę.

Parysarab31
Forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 26 mar 2020, 22:05
Skąd: Europa
Rok: 2002
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Cadillac SLS v8
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: Parysarab31 » 02 kwie 2022, 10:07

baner pisze: 14 paź 2017, 23:16 Z tego po pamiętam z ostatniej naprawy, moduł na tylnej belce, dostęp po opuszczeniu tylnego zawieszenia, linka dorabiana gdzieś. Informacje z serwisu więc może być różnie.
Moduł do wyciagniecia bez opuszczania belki, kit wciskaja warzsztaty, cała operacja około 20min oczywiscie kanał, lub podnosnik

baner
Forumowicz
Posty: 217
Rejestracja: 09 cze 2017, 22:41
Skąd: Włocławek/Brześć Kujawski
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Drugie auto: Scenic 1.6 2002 PL
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wymiana linek hamulca elektrycznego

Post autor: baner » 22 maja 2022, 19:14

Parysarab31 pisze: 02 kwie 2022, 10:07
baner pisze: 14 paź 2017, 23:16 Z tego po pamiętam z ostatniej naprawy, moduł na tylnej belce, dostęp po opuszczeniu tylnego zawieszenia, linka dorabiana gdzieś. Informacje z serwisu więc może być różnie.
Moduł do wyciagniecia bez opuszczania belki, kit wciskaja warzsztaty, cała operacja około 20min oczywiscie kanał, lub podnosnik
Robiłem to ostatnio kilka razy, ale moduł był już odkręcony od mocowań, jakbym miał je sam odkręcać to nie wiem czy byłoby dałoby radę się tam dostać w łatwy sposób.

ODPOWIEDZ