Rozrząd 2.0t - ustawienie

Silnik, elementy napędowe, skrzynie biegów
Rafał
Forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 01 sie 2018, 21:17
Skąd: Świętochłowice
Rok: 2005
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Rozrząd 2.0t - ustawienie

Post autor: Rafał » 03 lip 2019, 16:46

Witam
Jestem w trakcie wymiany rozrządu i problem pojawił się na samym już początku. Nie da da się założyć blokady wałków zaworowych wygląda to tak jak by jeden wałek minimalnie był przekręcony. Co dalej ? Wystarczy poluzować koła wałków? bo podobno są na stożku i być może poprzedni jakiś mechanik to wszystko źle zmontował. Nadmienie jeszcze że koła nie mają żadnych znaków. Z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
milimetr58
Klubowicz
Posty: 730
Rejestracja: 07 gru 2016, 17:02
Skąd: Łódź
Rok: 2006
Silnik: 2.0T
Drugie auto: VelSatis 2.0T
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Rozrząd 2.0t - ustawienie

Post autor: milimetr58 » 07 lip 2019, 06:54

Późno, bo późno piszę, pewnie po czasie, ale zasadnicze pytanie, czy dobrze silnik pracował przed próbą wymiany rozrządu? Ciężko jest tak odpowiedzieć na takie pytanie nie widząc co jest, dlatego też nikt nie odpisał pewnie i ja Ci też nie pomogę. Mam nadzieję, że udało Ci się wymienić rozrząd, ja przynajmniej nie brałbym się za to. Mam sprawdzonego mechanika, który na Espacach i Velsatisach "zjadł zęby", więc po co się stresować.
Oczywiście jak znasz się na tym, to dasz radę, czego C życzę. :)
Waldek i Ewa

Rafał
Forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 01 sie 2018, 21:17
Skąd: Świętochłowice
Rok: 2005
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: Rozrząd 2.0t - ustawienie

Post autor: Rafał » 07 lip 2019, 21:48

Rozrząd wymieniony bez problemu. Auto przed wymianą jak i po wymianie tak samo pracuje czyli dobrze. Tylko właśnie podczas wymiany nie dało się wsadzić blokady wałków bo nie współgrały ze sobą tak jak by ktoś kiedyś już tam grzebał choć żadnych śladów nie ma majsterkowania. Wyczytałem że jak nie ma potrzeby to lepiej nie ruszać tych śrub z kół wałków bo podobno nie tak łatwo je odkręcić. Rozrząd wymieniony auto pracuje normalnie ale i tak mi spokoju nie daje to że tej blokady nie można włożyć bez kombinowania.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ