Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Układ klimatyzacji i ogrzewania
misha
Forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 03 cze 2019, 09:35
Skąd: Kraków
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Post autor: misha » 25 cze 2019, 00:39

Przejrzałem wszystkie tematy w których poruszany był wątek niskiej wydajności klimy lub jej całkowitego braku działania przy wyższej prędkości ale większość dotyczyła 2.0t i tam podobno jest problem z wiązką przy sprężarce. U mnie objawy są takie, że przy spokojnej jeździe np. po mieście klima działa bez problemu ale wystarczy, że wyjadę na trasę i jadę powiedzmy 120-130 km/h klima przestaje działać. Odczytałem DDT2000 takie błędy
klima.jpg
klima.jpg (62.24 KiB) Przejrzano 291 razy
Nie wiem czy mają one coś wspólnego z moim problemem. Na innym forum znalazłem taką informację od kogoś kto miał podobny problem "sprawdź jescze jeden wątek (u mnie wystąpił). Poprzedni właściciel wymienił moduł sterowania (bo pewnie padło podświetlenie) i nie przeprogramował go. Silnik V4Y współpracuje ze sprężarką BEZ sterowania wydajnością. Jeśli więc podłączysz sterownik który chce sterować wydajnością (od każdego innego modelu i od laguny), to po chwili wywala błąd i odłącza kompresor. radzę udac się do gości którzy mają CLIPa i wszystkiego się dowiesz. Mnie baaardzo długo zajęło diagnozowanie, w końcu CLIP pomógł."

Czy to da się jakoś sprawdzić w DDT200?

misha
Forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 03 cze 2019, 09:35
Skąd: Kraków
Rok: 2006
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Post autor: misha » 27 cze 2019, 12:35

Problem rozwiązany a przynajmniej na to wygląda sprawdzone na trasie ponad 300 km i klima się nie wyłączała. Odpowiedź uzyskałem na grupie na FB:

"Odpalasz DDT2000, rozwijasz kategorie "HVAC - Climate Control" i wybierasz z niej sterownik "Clim_X74_X73_Version_H". Dalej klikasz w "Monitorek" (Play ECUs screens) i z lewego menu wybierasz "Identification et Configuration". Teraz klikasz zielona kropeczkę (Start/Stop Communication) a następnie Play (Play continuously). Jak w oknie po prawej zjedziesz suwakiem trochę niżej w sekcji "KONFIGURACJA POJAZDU" masz kilka sprężarek do wyboru. Tuż obok jest opis jaka sprężarka jest do jakiego silnika. Wybierasz odpowiednią, klikasz zapisz (lub coś w tym stylu) i tyle."

U mnie po odczytaniu wartości w tej zakładce miałem rzeczywiście inną sprężarkę wybraną. Zmieniłem i klima się nie wyłącza.

axa2zxz
Administrator
Posty: 437
Rejestracja: 07 gru 2016, 16:52
Skąd: Warszawa
Rok: 2003
Silnik: 2.0T
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Post autor: axa2zxz » 27 cze 2019, 16:14

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc ;) Swoją drogą to ten opis skopiowałem właśnie z forum (żeby nie było, mojego autorstwa). Wystarczyło tylko poszukać ;)

redi
Forumowicz
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2017, 12:48
Skąd: Warszawa
Rok: 2007
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 0

Re: Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Post autor: redi » 30 cze 2019, 20:22

a czy ktoś z Kolegów mógłby pomóc, jak prawidłowo zaprogramować sprężarkę w CLIPie?
dzieeeki :) :)

duracell71
Forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 07 wrz 2018, 11:31
Skąd: Lublin
Rok: 2005
Silnik: 3.5 V6
Postawił piwo: 0
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Klimatyzacja przestaje działać przy wyższych prędkościach silnik 3.5

Post autor: duracell71 » 01 lip 2019, 22:49

W klipie, gdy weźmiesz opcje programowanie w Klimatyzacji, w tej zakładce gdzie są opcje ze sprężarką, typem auta idt. Idziesz od góry do dołu i zapisujesz, w wyborach masz wersję silnika, zapisujesz, przechodzisz do następnego w kolejce. Robiłem to godzinę temu. Jak nie dasz rady, to mi napisz, jutro postaram się pyknąć foto.

ODPOWIEDZ